Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 23 Ožujak 2014 10:39

Smilje je postalo hit, ljekovita biljka o kojoj svi pričaju

Napisao/la 
Smilje je postalo hit, ljekovita biljka o kojoj svi pričaju Smilje je postalo hit, ljekovita biljka o kojoj svi pričaju

Jučer je u hotelu Brotnjo održano predavanje na temu “Plantažiranje primorskog smilja na dalmatinsko-hercegovačkom području“. O samoj biljci koja je pronašla svoje mjesto u kršu poput hercegovačkog, njenom plantažnom uzgoju, upotrebi, ali i o marketingu i tržištu zainteresiranima su govorili Dragan Kajgo, Slavoljub Tasić i Milan Medan.

Na početku predavanja okupljene je pozdravio i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić koji je kazao kako je predavanje na ovu temu pripremano u suradnji s obitelji Galić koja već uzgaja smilje u Krućevićima i kako je prilikom najave napisano „Smilje kao poslovna prilika“.

- Danas će se prvenstveno predstaviti način uzgoja i sve ono što nas bude zanimalo da možemo sagledati je li ovo prilika da se započne sa proizvodnjom neke nove kulture na ovim prostorima. Ne možemo reći nove jer barem ovi stariji znaju da se nekada u Čitluku dosta otkupljivalo smilja, kadulje i drugog ljekovitog bilja. Budući da svi znamo kakva nam je situacija, pogotovo u poljoprivredi gdje su nam njive i polja neobrađeni, je li ovo prilika to će te sami odlučiti – kazao je načelnik Jerkić i zahvalio posjetiteljima predavanja kao i predavačima na dolasku.

Smilje, kao i brojno drugo ljekovito bilje, bilježi konstantno povećanje potražne što je istovremeno dovelo do povećanog pritiska na prirodne resurse i istovremeno do sve veće proizvodnje ove biljke žutog cvijeta zamamnog mirisa na plantažama.

Sa osnovnim karakteristikama smilja koje je zbog svog dugotrajnog mirisa prozvano besmrtnim (imortelle) okupljene je upoznao farmaceut iz beogradskog Instituta za proučavanje ljekovitog bilja Slavoljub Tasić. Rukovoditelj službe za kvalitetu s dugogodišnjim stažem u laboratorijskom radu, ali i s iskustvom terenskog istraživanja na području bivše Jugoslavije potanko je predstavio smilje, posebice vrstu Helichrysum italicum rasprostranjenu na našem području.

Slušajući Tasićevo izlaganje nametnuo se zaključak kako je smilje postalo hit, točnije biljka koja u proteklih dvadeset godina bilježi sve veću potražnju, sve veći uzgoj, ali i ono najvažnije nagli porast u potražnji za uljem dobivenim od ove biljke i njegovoj cijeni. Znakovito je također kako je ova biljka svoju primjenu na različite načina pronašla u proizvodnji hidrolata (cvjetne vodice), aromaterapiji, medicinskoj upotrebi kao blagi analgetik, no najvažniju ulogu smilje igra u proizvodnji kozmetike. Kao imortelle, smilje je dobilo reputaciju da ima moć izbrisati tragove vremena na licu poput bora i stoga postalo sastavni dio kozmetičkih preparata namijenjenih bogatom tržištu i ljekovita biljka o kojoj svi pričaju.

Ljekovita i blagodatna svojstva smilja odavno su poznata pa je ova biljka eksploatirana iz prirode u tolikoj mjeri da joj je ugrožen opstanak. Kako bi se potrebe tržišta zadovoljile pristupilo se plantažnoj proizvodnji,a samoj plantažnoj proizvodnji, proizvodnji sadnica, sadnji, uvjetima gajenja i ostalim iskustvima iz konvencionalnog i komercijalnog uzgoja okupljenima na predavanju govorio je Milan Medan koji ima dugogodišnje iskustvo u gajenju i plantažiranju ljekovitog bilja. Nakon Tasićevih i Medanovih izlaganja zainteresirani su imali priliku postaviti pitanja vezana za uzgoj smilja i njegov plasman na tržište.

Citluk.ba

 

4 komentari