Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Travanj 2014 11:14

Obustaviti reviziju do usklađivanja zakona s presudom Ustavnog suda Federacije BiH

Napisao/la 
Obustaviti reviziju do usklađivanja zakona s presudom Ustavnog suda Federacije BiH Obustaviti reviziju do usklađivanja zakona s presudom Ustavnog suda Federacije BiH

Uoči tematske sjednice Parlamenta FBiH posvećene braniteljskoj populaciji, četiri temeljne udruge proistekle iz HVO-a i Odbor za branitelje HNS-a usvojili su jasne i nedvosmislene zahtjeve kojima se želi zaštititi dignitet pripadnika HVO-a.

Naime, posljednja događanja oko revizije branitelja, obustava isplate osobnih invalidnina u ZHŽ-u i nekoliko presuda Ustavnog suda FBiH ponovno su uzburkali strasti. Dragan Radić, predsjednik HVIDRA-e HVO-a HB-a, kazao je kako su usvojeni zahtjevi zajednički stav koji će branitelji iznijeti i na sjednici Parlamenta FBiH.

Braniteljski zahtjevi

Među najvažnijim zahtjevima jest usklađivanje svih zakonskih rješenja koja reguliraju braniteljsku oblast s presudom Ustavnog suda FBiH. Nadalje, traži se obustava revizije sve do usklađivanja svih zakona o provođenju revizije s presudom Ustavnog suda FBiH. Branitelji su jasni i u zahtjevu za hitnim formiranjem tima za koordinaciju u skladu sa zakonom i pravilnikom za formiranje i rad revizorskih timova za kontrolu i revizorskih timova za koordinaciju. Udruge proistekle iz HVO-a te Odbor za branitelje HNS-a traže i formiranje novih revizorskih timova u skladu s odredbama zakona i pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i revizorskih timova za koordinaciju.
- Staviti izvan snage sva rješenja koja su donesena na osnovi rada revizorskih timova koji nisu imenovani u skladu sa zakonom (imenovani po nahođenju ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH Zukana Heleza), jedan je od braniteljskih zahtjeva. Uz to, traži se hitno otkočenje isplate osobnih invalidnina u općinama Ljubuški, Posušje, Grude i Široki Brijeg.

Jasni stavovi

- Radi se o realnim zahtjevima koje HVIDRA HVO-a HB-a u potpunosti podržava, od njih nećemo odustati, poručio je Radić.
S obzirom kako najveći broj udruga proisteklih iz HVO-a također dijeli navedene stavove, te za njih iznose mnogo argumenata, više je nego jasno kako od njih neće odustati te će se za njih boriti svim dopuštenim sredstvima. Isto tako, za njih je izuzetno važno što u tome imaju i potporu svih stranaka okupljenih oko HNS-a, što navedenih zahtjevima dodatno daje na težini.

Dnevni list