Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Travanj 2014 16:35

Josip Vučić prvi Hercegovac na letu Rim – Mostar

Napisao/la 
Josip Vučić prvi Hercegovac na letu Rim – Mostar Josip Vučić prvi Hercegovac na letu Rim – Mostar

”Kada smo sletjeli, vidim vatrogasna vozila prskaju zrakoplov, gledam da nije negdje požar. Nisam znao da je ovo prvi let iz Rima prema Mostaru” rekao nam je jučer Josip Vučić nakon slijetanja u Zračnu luku Mostar.

On je, inače, trebao sletjeti u Split, ali je zrakoplov Croatia Airlinesa bio već rezerviran.

”Išao sam poslovno i zajednica koja se brinula o rezervaciji karte za povratak mi je našla ovu liniju” ispričao nam je Josip Vučić koji je tako postao prvi Hercegovac koji je letio na novoj redovitoj zračnoj liniji Rim – Mostar. Jučerašnje slijetanje talijanskog zrakoplova ujedno je bio i veliki događaj za Mostar.

Konačno su otvorena vrata Hercegovine prema svijetu zahvaljujući ovome zračnom koridoru. Ovim povodom u Zračnoj luci Mostar je održana i prigodna svečanost gdje su se okupili brojni dužnosnici koji su pomogli projekt, ili, pak, oni koji će pomoći u budućnosti.

Razvoj Mostara

Predstavnica Vijeća ministara Željena Zovko je istaknula kako je vezom s Rimom Mostar konačno otvoren svijetu.

”Ova linija je uspjela povezati ono što Mostar dugo vremena nije imao, a to je otvoriti Mostar prema svim svjetskim središtima. Ovo je izravan ulazak u svijet, Međugorje je puno toga učinilo za BiH i Mostar koji je konačno dobio ono što mu je najpotrebnije, a to je jačanje veza prema inozemstvu” rekla je Zovko.

Sličnu poruku je prenio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je izrazio nadu kako ovo nije posljednji projekt koji Mostar radi s talijanskim partnerima. ”Hvala talijanskim gostima koji su pomagali kada nam je bilo najteže, a i danas nam nastavljaju pomagati” naglasio je Bešlić.

Potrebna potpora

Direktor mostarske Zračne luke Marin Raspudić jučer je pozvao novinare da svojim radom doprinesu ovim i sličnim projektima, te da se javnosti prezentira važnost jačanja zračnog prometa u BiH. – Naročito su nam pomogli oni koji nisu vjerovali u ovaj projekt jer smo zbog njih ovo i učinili – poručio je Raspudić te dodao kako će Vlada FBiH i Vlada HNŽ-a u prvoj godini morati financijski pomoći ovu zračnu liniju u određenom iznosu. Zadovoljstvo početkom realizacije projekta su izrazili i predstavnici talijanskog Mistral Aira, te predstavnici Veleposlanstva Italije u BiH.

”Ovaj projekt znak je da se proširuju potencijali u suradnji Italije i BiH. U fazi smo inauguriranja konzula u Mostaru koji će biti na usluzi svim građanima Italije koji dolaze ovdje. Također, uloga konzula će biti i razvijanje gospodarskih odnosa dvije zemlje” rekao je u ime talijanskog Veleposlanstva pomoćnih talijanskog veleposlanika u BiH Stefano Stucci.

”Predstavnici Mistral Aira su dodali kako ova zračna linija nije pomoć samo religijskom turizmu između dvije zemlje, nego turizmu u cijelosti. – Mostar je preko Rima povezan sa svim europskim metropolama, a naši zrakoplovi iz Catanije, Napolija, Barija već slijeću u mostarsku Zračnu luku” rekli su predstavnici Mistral Aira.

Za prvu godinu suradnje predviđena su dva leta tjedno, a cijena povratne karte je 180 eura. Mnogi Hercegovci su već iskazali želju ovom linijom putovati u Rim.

Večernji list/Jabuka.tv/Foto: Robert Hodžić