Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Lipanj 2014 06:28

EIB će odobriti kredit za dio koridora 5C od Počitelja do Međugorja

Napisao/la 
EIB će odobriti kredit za dio koridora 5C od Počitelja do Međugorja EIB će odobriti kredit za dio koridora 5C od Počitelja do Međugorja

Europska investicijska banka (EIB) će krajem sljedećeg mjeseca odlučiti o odobravanju novog povoljnog kredita za nastavak izgradnje autoputa na koridoru 5C, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, EIB će 22. srpnja objaviti konačan stav o mogućnosti financiranja dionice na autoputu na koridoru 5C, i to dijelu od Počitelja do Bijače, u procijenjenoj vrijednosti od 100 milijuna eura.

U okviru ove dionice je i veliki most kod Počitelja, dug kilometar, a visine 91 metar, saznaje NAP.

Moćna europska finansijska institucija, već je pokazala načelni interes da financira izgradnju dijela nove dionice duge 21 kilometar, sada se očekuje konačna odluka. Riječ je jako povoljnim kreditnim sredstvima sa grace razdobljem i niskom kamatom.

Direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, potvrdio je za NAP ovu informaciju navodeći da očekuje pozitivna ishod.

- EIB bi financirao dio od Počitelja do Međugorja, a Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već financira dio od 10 kilometara, na kojem je već pet kilometara, do same granice, izgrađeno, a drugih pet u procesu izgradnje, kazao je Karić.

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma važnoj dionici koja je ulaz u BiH sa juga.

- Na toj dionici od Počitelja je i most dužine kilometar i to je najveći most, uvjerljivo na cijelom koridoru i on je najskuplji objekt na toj dionici, kaže Karić za Patriu.

NAP