Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Lipanj 2014 09:27

Donatorska večer u Vitezu: Za Posavinu prikupljeno više od 160.000 KM

Napisao/la 
Donatorska večer u Vitezu: Za Posavinu prikupljeno više od 160.000 KM Donatorska večer u Vitezu: Za Posavinu prikupljeno više od 160.000 KM

Donatorska večer pod sloganom „Prijatelji se poznaju u nevolji” na kojoj su se skupljale donacije za pomoć Posavini i drugim poplavljenim područjima u BiH, održana u u Hotelu „Central” u Vitezu, bila je događaj na kojemu se tražilo mjesto više.

Među nekoliko stotina okupljenih bili su čelnici HDZ BiH predvođeni prof.dr. Draganom Čovićem, dužnosnici ove stranke na svim razinama vlasti počevši od Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do čelnika Županijskih odbora HDZ BiH, predsjednika Vlada i Skupština te zastupnika u pet županija; Hercegovačkoneretvanskoj, Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Posavskoj i Županiji Središnja Bosna do načelnika općina i gospodarstvenika iz Središnje Bosne, Hercegovine i Posavine, akademske zajednice s prof.dr. Ljerkom Ostojić, rektoricom Sveučilišta u Mostaru na čelu kao i predstavnici vjerskog, kulturnog i javnog života Hrvata u BiH. Pozivu organizatora odazvali su se i brojni dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH s Božom Ljubićem, predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a na čelu.

Riječi dobrodošlice okupljenima je početku uputila Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna koja je uz dužnosnike HDZ BiH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ŽSB bila domaćin Donatorske večeri. U ime suorganizatora, čelnika Vlada i ŽO HDZ BiH HNŽ, ZHŽ i HBŽ okupljenima se obratio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadanohercegovačke županije i Branko Ivković, predsjednik Vlade HBŽ. O potrebama na terenu govorio je Marijan Oršolić, predsjednik Vlade Županije Posavske. Okupljenima se na kraju obratio i prof.dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH. On je pohvalio ideju i organizaciju donatorske večeri koja je, kako je kazao, potvrdila zajedništvo Hrvata u BiH, od Save do Neuma. Čović je pozvao stranačke dužnosnike da novac planiran za kampanju preusmjere u pomoć područjima stradalim u poplavama. Da će preporuka prof.dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH naići na plodno tlo, dokazuje i izuzetno uspješna Donatorska večer u Vitezu.

U ugodnom ozračju, uz glazbu, viteške tamburaše, braću Bralić i Folklornu skupinu iz viteškog naselja Krčevine, kiseljačke mažoretkinje te nastup kandidatknjiga za najljepšu Hrvaticu u tradicijskoj odjeći izvan RH, te raznovrsnu trpezu na kojoj su se našli proizvodi iz svih krajeva BiH, od hercegovačkih vina i pršuta, livanjskog sira, slavonskog kulena do delicija iz Središnje Bosne, poput kiseljačkih pogačica, na Donatorskoj večeri prikupljene su donacije u vrijednosti od preko 160 tisuća maraka. Dio je prikupljen u novcu, a ostalo je materijal za gradnju, namještaj te drugi materijal potrebit ljudima u poplavljenim područjima kako bi obnovili svoje domove i vratili život u poplavom opustošene krajeve.

Organizatori Donatorske večeri u Vitezu, čelnici HDZ BiH i dužnosnici stranke u četiri županije, Hercegovačkoneretvanskoj, Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Županiji Središnja Bosna zahvaljuju se svima koji su pomogli organizaciju Donatorske večeri kao i svima koji na samome početku pritekli u pomoć stradalima u poplavama kao i onima koji i dalje pomažu jer pomoć područjima stradalima od poplava se nastavlja.

HMS