Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 07:23

BiH od 1. listopada dobiva nove biometrijske putovnice

Napisao/la 
BiH od 1. listopada dobiva nove biometrijske putovnice BiH od 1. listopada dobiva nove biometrijske putovnice

Bosna i Hercegovina je spremna najkasnije do 1. listopada 2014. godine početi s izdavanjem najmodernije treće generacije biometrijskih putovnica, što je 2 mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU, kažu iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Naime, sve zemlje članice EU imaju obvezu do kraja ove godine uvesti treću generaciju biometrijskih putovnica (tzv. SAC putovnice). Uvođenje treće generacije putovnica moraju izvršiti i zemlje koje imaju bezvizni režim s EU, uključujući i Bosni i Hercegovinu.

- U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje putovnica treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su nazočile testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina, navode iz IDDEEA-e.

Sukladno rezultatima testova, utvrđeno je da BiH može biti spremna već do listopada ove godine. Oni podsjećaju da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije putovnica (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sustava dokumenata u BiH.

NAP