Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2014 11:07

U akciji "Sunce" SIPA uhitila pet osoba

Napisao/la 
U akciji "Sunce" SIPA uhitila pet osoba U akciji "Sunce" SIPA uhitila pet osoba

U policijskoj akciji kodnog naziva "Sunce“, policijski službenici SIPA-e, u suradnji sa pripadnicima MUP-a Hercegbosanske županije i pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, u ranim jutarnjim satima na području Mostara uhitili su pet osoba, priopćeno je iz SIPA-e.

"Uhićene su osobe inicijala A.K., Š.P., V.S., S.S. i D.S. zbog sumnje da su kao članovi zločinačke organizacije počinili krivično djelo teška krađa. Navedene osobe se sumnjiče se da su izvršile više pljački na širem području Hercegovine. Neke od uhićenih osoba su tretirane u okviru predmeta kodnog naziva 'Lutka' i pod mjerama su Suda BiH, a određeni broj osumnjičenih osoba je u bijegu", navodi se u priopćenju.

U okviru ove akcije danas je zaplijenjena veća količina cigareta koje su otuđene u jutarnjim satima na području Mostara. Vrše se pretresi objekata na više lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz.

"Navedene aktivnosti provode se po naredbama Županijskog suda u Mostaru i Županijskog tužiteljstva HNŽ, u koordinaciji sa Tužiteljstvom BiH. Uhićene osobe privedene su u službene prostorije MUP-a HNŽ u Mostaru, a u zakonskom roku će biti predate nadležnom tužiteljstvu na dalje postupanje", dodaje se u priopćenju.

Obzirom da su neki od uhićenih tretiran i u okviru predmeta kodnog naziva 'Lutka", podsjetimo, akcija kodnog naziva "Lutka" provodi se s ciljem dokumentiranja i rasvjetljavanja većeg broja krivičnih djela koje je od 2005. godine do danas počinila organizirana kriminalna grupa, na čelu sa Darkom Elezom.

Uhićeni u toj akciji sumnjiče se da su u "počinili krivična djela organizirani kriminal i zločinačka organizacija, u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo, te krivično djelo pranje novca".

Nakon uhićenja tijekom te akcije, u Tužiteljstvu su rekli da će nastaviti aktivnosti u okviru akcije “Lutka”.

Radilo se o najopsežnijoj akciji u postdaytonskoj BiH usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubojstava i pokušaja ubojstava u proteklih deset godina, više oružanih pljački banaka i transport novca u višemilijunskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organiziranog kriminala.

Dnevnik.ba