Ispiši ovu stranicu
Petak, 05 Rujan 2014 13:57

Ombudsmeni BiH pozivaju na transparentnost pri zapošljavanju u školama

Napisao/la 
Ombudsmeni BiH pozivaju na transparentnost pri zapošljavanju u školama Ombudsmeni BiH pozivaju na transparentnost pri zapošljavanju u školama

Na osnovu značajnog broja žalbi građana podnesenih instituciji Ombudsmena BiH, a koje se odnose na pitanje popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama, Ombudsmeni BiH pozivaju sve nadležne institucije da proces radnog angažiranja u školama bude otvoren i transparentan.

Ombudsmeni ukazuju da je riječ o dvije vrste žalbi, one koje ukazuju da se vrši zapošljavanje bez raspisivanja natječaja, i druge da je izbor u procesu provođenja natječaja netransparentan, priopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

U proteklom razdoblju Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH zaprimila je značajan broj žalbi, koje se odnose na pravilnike i druge akte po osnovu kojih se vrši bodovanje osoba koje apliciraju za mjesta učitelja i nastavnika, iz čijeg sadržaja je evidentno da njihovi podnositelji smatraju kako su dovođeni u nejednak i diskriminirajući položaj. Navedene žalbe se trenutno razmatraju i u njima će biti poduzete mjere koje spadaju u ovlaštenja Ombudsmena BiH.

Ombudsmeni još jednom ističu važnost otvorenog i transparentnog prijema u svaki radni odnos, pa tako i svih profesija u oblasti obrazovanja.

Isto tako, ovaj proces naglašava obavezu i odgovornu zadaću koje imaju vlasti prilikom uzimanja u obzir prava i obaveza koje imaju prema određenim grupama i odnosa proporcionalnosti tih mjera s ciljevima kojima se teži.

"Istovremeno Ombudsmeni su svjesni činjenice da veliki broj mladih ljudi nakon školovanja i izdvajanja koja su u ovom periodu najčešće snosili njihovi roditelji nije u mogućnosti pronaći posao u svojoj profesiji što dovodi do opravdanog nezadovoljstva", navodi se u priopćenju.

Takvo stanje, mišljenja su Ombudsmeni BiH, obvezuje vlasti da prilikom svake mjere i odluke o davanju prednosti bilo kojoj kategoriji pomno razmotri proporcionalnost ciljeva kojima teže i sredstava kojima se služe, te da o istome što bolje upoznaju javnost kako bi se izbjegla negativna percepcija o tim mjerama.