Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Listopad 2014 12:04

Zločinačko udruživanje nositelja vlasti i rodbine u prevari s osobnim iskaznicama?

Napisao/la 
Zločinačko udruživanje nositelja vlasti i rodbine u prevari s osobnim iskaznicama? Zločinačko udruživanje nositelja vlasti i rodbine u prevari s osobnim iskaznicama?

Transparency International Bosne i Hercegovine je njemačkim istražnim organima uputio informacije vezane za slučaj nabavke elektronskih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, sustava za izradu i personalizaciju elektronskih osobnih iskaznica i ugovora sklopljenog u vezi s tim poslom od strane Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Iz Transparency Internationala BiH je priopćeno i da su proslijedili informacije njemačkim istražnim organima, imajući u vidu da prema informacijama iz medijskih izvještaja, kao i revizorskog izvještaja, u cijeli slučaj je uključen i njemački kapital i pravna lica iz Njemačke.

''Na osnovu medijskih napisa i revizorskog izvještaja za 2013.godinu, može se zaključiti da postoje osnove sumnje da se radi o teškim kaznenim djelima s elementima zločinačkog udruživanja, u koja su uključeni najviši nositelji vlasti i njihova rodbina'', stoji u priopćenju Transparency Internationala.

U ovom slučaju, navode, Agencija je u 2012. godini provela postupak nabavke vezane za isporuku i uspostavu sustava za djelomičnu personalizaciju kartica, isporuku i nadogradnju postojeće opreme za personalizaciju kartica, kao i isporuke kartica i kompletnog sustava za personalizaciju elektronskih osobnih iskaznica i održavanje sustava.

Nabavka u ukupnoj vrijednosti od oko 104.000.000 KM provedena je putem pregovaračkog postupka bez obavijesti.

Revizorski izvještaj ukazao je na niz nepravilnosti u ovom postupku, a između ostalog odabir pregovaračkog postupka bez dodatne obavijesti o nabavci, što je propisano Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Iz Transparency Internationala dodaju kako je revizorski izvještaj također utvrdio da su ugovorom za nabavku obrazaca osobnih iskaznica i vozačkih dozvola ugovorene odredbe koje mogu imati štetne posljedice za proračun institucija BiH, a to se prije svega odnosi na povlačenje ugovorenih godišnjih količina, ukupnih količina i avansno plaćanje.

Imajući u vidu eventualnu umiješanost visoko rangiranih političkih dužnosnika i činjenicu da je BiH pravosuđe u potpunosti neaktivno i pod izravnom političkom kontrolom, u ovom trenutku nije realno očekivati da će se ovaj slučaj naći pred istražnim organima BiH.

''Njemačka kao potpisnica OECD konvencije o kažnjavanju podmićivanja u inostranstvu ima ob''vezu da istraži ovakve slučajeve, obzirom da u cijelom slučaju postoji segment inostranosti, odnosno involviranost njemačkog kapitala i pravnih lica'', navodi se u priopćenju Transparency Internationala BiH.

Bljesak.info