Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 15 Listopad 2014 07:11

U BiH konačno stiže jeftinija hrana!

Napisao/la 
U BiH konačno stiže jeftinija hrana! U BiH konačno stiže jeftinija hrana!

Odluka Rusije da uvede embargo na uvoz mesa, ribe, mlijeka, voća i povrća iz EU predstavlja dobru vijest za bh. potrošače jer će europski proizvođači osvajati alternativna tržišta, uključujući i naše, a činit će to prije svega nižim cijenama hrane.

To smatraju analitičari, koji podsjećaju da je ruski embargo, koji je pored EU uveden i za SAD, Australiju, Kanadu i Norvešku, već počeo da se odražava na pad cijena prehrambenih namirnica u europskim državama, pišu Nezavisne novine.

Kao argumente europski analitičari navode da je EU prije embarga u Rusiju izvozila hranu u vrijednosti od 11 milijardi eura, pa nikoga ne čudi to što europski proizvođači sada već "režu" svoje cijene. U konačnici to bi za ovdašnje potrošače trebala biti dobra vijest, ali ne i za bh. proizvođače, jer će za njih tržišna utakmica biti još teža.

"Postoje dva aspekta. Dolazak jeftinije robe na naše tržište sigurno će pomoći potrošačima. Ali, treba obratiti pažnju na ionako ugroženu bh. poljoprivrednu proizvodnju i sigurno je da bi institucije trebale uvesti odgovarajuće mjere", navodi Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

On naglašava da je sigurno da će proizvođači iz EU, nakon što su izgubili rusko tržište, osvajati nova, uključujući i naše i to s nižim cijenama.

"Tržište BiH jeste malo, ali im mi kao regija jesmo primamljivi", ocjenjuje Grabovac.

Da nam, po svemu sudeći, stižu jeftiniji meso, riba, mlijeko, voće i povrće iz uvoza smatra i Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, koja podsjeća da smo mi "zemlja uvoza".

"Sada će proizvođači artikala koje su izvozili u Rusiju svoje proizvode pokušati plasirati na druga tržišta, naravno uz nižu cijenu. Očekujemo da će to biti zdrava, upotrebljiva roba koja će biti usmjerena kod nas, po povoljnijoj cijeni", navela je Bulićeva.

Naime, u Europi se već bilježi "rezanje" cijena mesa, a analitičari kao primjer navode da su svinjske polutke pojeftinile za 15 posto u odnosu na period prije embarga, što je, ističu, strmoglav pad, kakav europski farmeri ne pamte.

Dnevnik.ba