Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 21 Listopad 2020 05:02

Krizni stožer objavio nove mjere za građane FBiH

Napisao/la 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera osobne zaštite, priopćeno je iz Stožera.

Imajući u vidu pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Sarajevskoj županiji, HNŽ, ŽZH, Županiji 10 i Bosanskopodrinjskoj, te tendencije rasta broja oboljelih u svim županijama, pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

”Posebno podsjećamo na mjere osobne zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima”, priopćeno je.

Iz Stožera su naveli da je zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva danas donio i nove preporuke.

”Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti – informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude od 11 do 13 sati.

Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ako im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ako je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa, neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, priopćeno je iz Kriznog stožera danas.

Podsjećamo, entitetski zavodi u Bosni i Hercegovini danas u izvjestili o rekordna 728 novozaražena slučaja koronavirusom. Značajan rast broja zaraženih zabilježen je širom svijeta.