Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Siječanj 2023 08:34

Slikovnica kao božićni dar izbjegloj djeci iz Ukrajine

Napisao/la 

Kulturno-duhovna manifestacija "Božićni susret s Maticom u Brotnju" započela je 27. studenoga gostovanjem u Münchenu, gdje je čitlučki ogranak Matice hrvatske s tamošnjim ogrankom ove hrvatske kulturne institucije dogovorio nastavak suradnje na polju nakladništva, piše Večernji list BiH.

Mladi glazbenici

- Po povratku u domovinu imali smo priliku čuti mlade glazbenike iz Glazbene škole Brotnjo i predstaviti nove knjige i slikovnice objavljene u izdanju Matice hrvatske Čitluk. Predstavili smo i najnovija izdanja književnica Marine Kljajo Radić, Ante Martinac, Ružice Zeljko… U suorganizaciji s nama dragim prijateljima iz Šibenika, Skradina i Solina upriličili smo predstavljanje nakladničkih ostvarenja i organiziranje božićnog koncerta te otvorili izložbu slika kiparice Dijane Ive Sesardić "Miris zemlje", hommage o fra Didaku Buntiću, u galeriji Stara crkva i Etnografskog muzeja u Gradnićima - kazao nam je Andrija Stojić, predsjednik Matičina ogranka u Čitluku.

Ova 31. manifestacija završila je na blagdan Tri kralja, 6. siječnja predstavljanjem još jednoga nakladničkog projekta Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Münchenu, a riječ je o prijevodu slikovnice "Zvjezdice" na ukrajinski jezik, kao jedinstven dar izbjegloj djeci iz Ukrajine, koja su smještena u Međugorju – Bijakovićima, za božićne i novogodišnje blagdane.

Slikovnica "Zvjezdice" autorice Ružice Zeljko i slikarice Kristine Ćavar objavljena je na hrvatskom jeziku 2019. godine.

- "Zvjezdice" su ispričane kroz tehniku kolaža. Oživljeni prikaz zvjezdica dječja publika je s radošću prihvatila. "Zvjezdice" tragaju za smislom vlastitog života ostavljajući zvjezdanu prašinu na nebu kao znak. Svjetlucavi put krasi božićno nebo i ispisuje jedinstvenu poruku za sve nas. Zvijezda sja u svakome od nas i poziva nas da budemo svjetlo jedni drugima u tami svakodnevice - naglasio je Andrija Stojić.

Bit Božića

Slikovnica "Zvjezdice" na ukrajinskom jeziku djeci iz Ukrajine bila je više nego lijep božićni dar.

- Baš u vrijeme kada smo svi razmišljali što kupiti bližnjima, ova slikovnica bila je jedan lijep dar čitlučkog i münchenskog ogranka MH te nas podsjetila što je bit Božića. Bit je usrećiti i pomoći, a to nisu neki skupi darovi pod božićnim drvcem – dodao je Stojić.

Frano Vukoja / Vecernji.ba