Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Siječanj 2023 07:23

Prva sezona uljare u Neumu: Očekuje se zasnivanje novih nasada maslina

Napisao/la 

Za relativno kratko vrijeme Hercegovina je dobila čak sedam uljara za preradu maslina. Nakon što su se stidljivo počeli podizati prvi maslinici početkom tekućeg milenija prvu uljaru pokrenuo je 2010. godine Jure Miličić, zvani Jure Šperac, Hvaranin koji je na prilazu Ljubuškom i zasadio prvi veći maslinik.

Slijedili su ga drugi koji su prve plodove na preradu vozili u Dalmaciju. Međutim, kako su se masline sve teže mogle prevoziti u Hrvatsku jasno zbog graničnih međa, počele su nicati uljare. Sedma u nizu ujedno i najmlađa u Kiševu kod Neuma, počela je s radom polovicom listopada prošle godine. S obzirom da su se jedino na tom području sustavno uzgajale masline, za tamošnje maslinare može se reći da su relativno kasno krenuli u posao s preradom. Božo Mustapić, agronom u općini Neum govoreći o u gradnji, te iskustvima prve kampanje kaže:

„Uljara u Kiševu za koju se može reći da je u središtu maslinarskog područja općine Neum, namjenski rađen objekt. Sredstva su osigurali naravno općine Neum, Zatim Hercegovačko-neretvanska županije, Vlade Federacije BiH i europski donatori. Bilo je više sudionika u projektu što se tiče gradnje objekta i nabavke postrojenja. Gradnja i nabavka opreme trajali su nešto duže nego što smo planirali, ali nakon iskustava prve kampanje možemo biti vrlo zadovoljni“, kaže ing. Mustapić, te pojašnjava:

„Prva godina kao i svaki početak za nas je bila izazov, ali smo na kraju prezadovoljni jer nismo imali većih tehničkih problema, a ni početničkih rekao bih porođajnih nuka. Momci koji su vodili posao uz pomoć instruktora iz Hrvatske i Slovenije dobro su to obavili. Kažem prezadovoljni smo načinom na koji smo odradili tu prvu godinu, odnosno kako se to obično kaže prvu kampanju.”

Je li bilo maslina s drugih područja?

Mi smo radili preradu vršili samo za maslinare s područja općine Neum. Načelnik i općina Neumu su da tako kaže, „častili“ svoje OPG-ove, tako da je prerada bila besplatna za sve registrirane ovdašnje maslinare, tako da nismo prerađivali masline s drugih područja.

Može li se besplatna usluga prerade maslina smatrati vidom pomoći maslinarima koji su stradali u velikom požaru koji je ljetos u maslinicima pričinio velike štete?

Pa jest, željelo se pomoći ljudima na terenu. U požaru su stradala upravo područja s najintenzivnijim maslinarstvom, kao što je naselje Broćanac s okolicom. Željelo se pomoći tim ljudima, ali i potaknuti razvoj ove gospodarske grane u poljoprivrednoj proizvodnji koja je i vodeća na području Neuma.

S obzirom na sušno ljeto, zatim požar, kakvi su bili randmani?

Općenito dobri, čak i iznad naših očekivanja. Bilo je i onih s preko 20 posto, ali i znatno lošijih, što je ovisilo o terenima na kojima se nalaze masline. Pojedinci koji su navodnjavali masline imali su visoke randmane, a masline bez navodnjavanja i sa siromašnih brdskih terena nisu bile tako izdašne.

Bili ste i na procjeni šteta, koliko je nasada stradalo?

Požar je bio na djelu gdje su najgušće posađene masline, to je Broćanac, nešto Praovice i Prapratnica. Prema popisu kojeg smo obavili stradalo je nekih 4.000 stabala. To je golema brojka, jer su među stradalima masline starosti preko stotinu godina, preko pedeset godina, najmanje je bilo onih mali tek posađenih. Kad uzmemo u obzir da su stradala stara stabla u punom rodi onda je to velika šteta za općinu Neum. Te štete će biti teško nadoknaditi u dogledno vrijeme, jer kada izgori stablo od stotinu godina za obnovu trebaju generacije.

Unatoč značajnoj šteti od požara, u novoj uljari u Neumu, prerađene su desetine tona što je potvrda da je projekt njezine gradnje već u startu pokazao opravdanim. Uz to može se reći da je neumska uljara locirana na takvom mjestu da gro maslinara plodove može na preradu dopremiti za desetak minuta, što je prava rijetkost. Iznimka je samo nekolicina maslinara s poluotoka Kleka. Nakon puštanja u pogon uljare kako ističe ing. Mustapić, očekuje se povećanje sadnje maslina, odnosno zasnivanje maslinika na zapuštenim tlima koja se godinama nisu obrađivali.

Tekst: D. Musa
Foto: Studio “Musa”