Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 07:03

Nada Šarić u ljekovite pripravke unosi dašak Hercegovine, njezin parfem isprobala i bivša predsjednica

Napisao/la 

Na ovogodišnjoj manifestaciji „Hercegovka godine“ nedavno održanoj u Ljubuškom, nagrada za međunarodnu promociju Hercegovine završila je u rukama Nade Šarić iz Rakitna kod Posušja, koja se bavi prirodnom parfemistikom, kao i uzgojem organske hrane te ljekovita bilja.

Kada pogledamo dosadašnje uspjehe ove radišne Hercegovke i majke petero djece, možemo reći da je nagrada stigla u prave ruke.

Mnogi je nazivaju kraljicom ljekovita bilja, a pokretanje prirodne parfemistike životna je avantura koja je počela prije 2012. godine, kada je pred njom bila dvojba – otići iz Hercegovine ili iskoristiti blagodati koje nam ovo podneblje pruža…

Parfem „Ero“

Da je uspjela u svom naumu, ali i želji da hobi pretvori u posao, svjedoči podatak kako je otkriće enfleurag narcisa (starinski način ekstrakcije mirisnih tvari u neutralnu mast) privuklo svjetske prirodne parfemjere koji su bili zainteresirani za kupovinu sirovine. Međutim, Nada je odlučila razvijati posao u drugom smjeru i još više posvetiti se procesima učenja, destiliranja i tinkturiranja.

„Na putu parfemjera izrodilo se mnoštvo proizvoda, a posebno bih izdvojila parfem „Ero“, čiji simboličan naziv ukazuje na autentične sirovine nastale u Hercegovini. Raduju me pozitivne reakcije kupaca, posebno naših Hercegovaca u inozemstvu, koji sa sobom rado nose dašak naše Hercegovine“, kazala je Nada za Dnevni list.

Osim parfema, iz Nadine radionice proizlaze i ljekoviti pripravci poput melema, starinskih krema, eteričnih ulja, dezodoransa…, a ono što u posljednje vrijeme privlači pažnju kupaca je i slatki pelin.

nada2
Kako je istaknula Nada, pripravci od slatkog pelina trenutačno su prioritet u proizvodnji u kojoj sudjeluje cijela obitelj. A kako bi čaroliju ovog posla mogli doživjeti svi oni koje put nanese u Hercegovinu, Šarići su pokrenuli projekt „DaBio“ koji posjetiteljima nudi povezanost s prirodom i bijeg od užurbana života.

Jedinstven doživljaj

U blizini Parka prirode Blidinje, u lijepom ambijentu, turisti imaju mogućnost kušati domaće proizvode, izraditi parfem, ali i upoznati hercegovački krajolik te raznolik biljni svijet.

„Gosti su većinom iz stranih zemalja, a njihove reakcije na ono što nudimo dokaz su da uspješno spajamo tradicionalno i moderno. Rado se vraćaju i sretni su što mogu na jedinstven način upoznati Hercegovinu i ponijeti u maloj bočici svoj doživljaj“, naglasila je Nada te je dodala kako njezino obiteljsko imanje tijekom svibnja odiše posebnim mirisnim notama, kada se održava festival narcisa.

Ovaj događaj upriličen je treću godinu zaredom, a cilj mu je podizanje svijesti o božanskom cvijetu koji nam je Bog obilno darovao. Čaroliju narcisa, odnosno parfema proizvedena u Posušju, imala je priliku isprobati i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
„Predsjednica je bila iznenađena ovim poklonom, a riječ je, zapravo, o spoju jasmina, vanilije i narcisa”. Narcis, pak, daje posebnu komponentu ovom parfemu“, rekla je Nada.

Osvrnula se i na nedavnu nagradu koju je s ponosom primila.

„Hercegovina je bogata biljnim vrstama koje su iznimne kvalitete i svijet ih doista treba upoznati. Samim time, nagrada za Hercegovku godine, odnosno za međunarodnu promociju, zauzima posebno mjesto u mome srcu. Nadam se kako ćemo konačno dobiti mjesto koje zaslužujemo“, zaključila je Nada.

Dodajmo i to da naša sugovornica rado dijeli savjete o bilju, a to čini i putem lokalne radio postaje u prigodnoj emisiji. Također, u planu je i suradnja s Institutom Airmid, kako bi proširila svoj rad na podizanju svijesti o bilju te ljekovitim i aromatičnim biljkama u svojoj zemlji.

Više informacija o Nadinim proizvodima možete pronaći i na mrežnoj stranici narcisnada.com.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list
Foto: Tihomir Crnjac