Ispiši ovu stranicu
Petak, 01 Rujan 2023 18:14

Kako pripremiti vinske podrume za berbu i preradu grožđa?

Napisao/la 

Pripreme vinskih podruma obuhvaćaju detaljno čišćenje i dezinfekciju podruma, pranje i pripremu vinskog suđa (bačve, cisterne i kace), pregled i ispravnost opreme u podrumu (muljače, crpke, preše), nabavku potrebne dodatne opreme i materijala (škare, kvasac, bistrila, sredstva za filtriranje, moštne vage i sl.).

Pripreme podruma treba obaviti na vrijeme kako bi se izbjegli zastoji u berbi, odnosno preradi grožđa.

 

Iako će ova vinogradarska godina na području Hercegovine ostati zapamćena kao jedno od onih koju treba što prije zaboraviti, jer su mnogi vinogradi stradali od plamenjače. Ipak jedan dio vinogradara je sačuvao grožđe i uvelike se sprema za berbu. Berba ranih sorti vinove loze (primjerice Chardonnay-a i Vranca), na ovom području započet će vrlo brzo, dok se berba ostalih sorti (Žilavke, Blatine, Trnjka i drugih) uskoro očekuje.

Prije svake berbe grožđa, vinske podrume moramo pripremiti za prihvat i preradu grožđa. Iskusni vinogradari i vinari pripreme podruma za berbu počinju na vrijeme, obično još sredinom kolovoza, kako bi se izbjegli zastoji u tijeku berbe i procesa prerade mošta i masulja.

Dezinfekcija podruma

 Čistoća je pola zdravlja, stara je izreka koja itekako vrijedi i za podrum, a posebno vino. Podrum je ogledalo svakog vinara. Tijekom cijele godine mora biti čist, a posebno se pred berbu mora detaljno očistiti, jer mošt i vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise.

Zbog toga se u podrumu ne smije držati krumpir, kupus, stočna hrana, gorivo, ocat, a pogotovo ne sredstva za zaštitu bilja. Pod podruma obavezno mora biti betonski uz dobar sustav odvodnje. Poželjno je da su zidovi podruma obloženi keramičkim pločicama, a ako ne onda obijeljeni vapnenim mlijekom. Za zaštitu zidova podruma od plijesni koriste se razna sredstva (vapno, modra galica, sumpor-dioksid i dr.).

Dan prije prerade grožđa potrebno je podrum dezinficirati. To se obavlja sumpornim dioksidom. Na kubični metar prostora zapalimo 1 do 2 sumporne trake. Možemo zapaliti i elementarni sumpor u prahu (na svaki kubični metar prostora potrebno je 30 g sumpora). Palimo ga u zemljanim posudama, postavljenim na više mjesta, jer plinoviti sumpor, kao teži, pada prema podu. Nakon 5 – 6 sati prostorije dobro prozračimo. Sumporenjem prostorije eliminirali smo vinske mušice koje prenose octikave bakterije i time smanjili mogućnost zareze masulja i mošta.

 

Pripreme vinske i podrumske opreme

Pripreme podruma sadrže pregled i ispravnost opreme u podrumu (muljače, crpke, preše), pripremu vinskog suđa (bačve, cisterne, kace), nabavku potrebne dodatne opreme i materijala (škare, kvasac, bistrila, sredstva za filtriranje, moštne vage i sl.).

Bačve su osnovni inventar u podrumu. Moraju biti u besprijekorno čistom stanju, jer vino se stvara u bačvi; u lošoj nezdravoj bačvi još nitko nije proizveo dobro vino. Često je nepravilno održavana bačva posljedica neugodnih mirisa i okusa vina po plijesni ili octenosti.

Svaki vinogradar zna da mošt, odnosno vino mora doći u posve zdravu bačvu. Često se u narodu kaže: “Onako kako održavaš i njeguješ bačvu, takvo ćeš i vino imati”. Kakvoća vina ne ovisi samo o kvalitetnom sortnom grožđu, nego i o zdravoj, dobro održavanoj bačvi.

Naši “podrumari” imaju najviše problema s bačvama, jer ne polažu dovoljno pažnje njihovom održavanju. Najbolje i najzdravije vino, ukoliko dođe u octikavu ili pljesnivu bačvu, postat će također octikavo, odnosno poprimit će okus i miris po plijesni.

Veliku pažnju treba posvetiti preši i muljači, odnosno muljači-runjači zbog željeznih dijelova sklonih koroziji. Ako je boja oštećena, onda se ti dijelovi mogu prebojati jedino bojom koja se koristi u prehrambenoj industriji.

Nadamo se da će ovih nekoliko savjeta koristiti vinogradarima i vinarima da se adekvatno pripreme za berbu grožđa, odnosno trganje, kako bi najdraži posao u godini što bolje obavili i na vrijeme pripremili podrum za prihvat grožđa.

Sve ostale informacije vezane za pripremu podruma i predstojeću berbu grožđa možete doznati od naše Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.