Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Rujan 2023 09:43

Željko Obradović: Usklađivanje i integracija zemljišnih knjiga i katastra je nužnost

Napisao/la 

Peti kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“, kojeg od 27. do 29.9. organizira Geodetsko Društvo Herceg Bosne (GDHB), održat će se u Neumu gdje će okupiti brojne stručnjake iz sektora zemljišne administracije.

Tim povodom razgovarali smo sa Željkom Obradovićem, ravnateljem Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU), koji je istaknuo da FGU u svom djelovanju nastoji biti inovativna i pratiti najnovije i suvremene trendove u području zemljišne administracije, a posljedica tog nastojanja su  rezultati koje je  Uprava postigla u posljednjih  petnaestak godina. ”Ta nastojanja povezuju FGU s GDHB. Društvo također nastoji promovirati geodetsku profesiju na visokoj razini i u skladu sa međunarodnim standardima.  Tako se na svim skupovima koje organizira Geodetsko Društvo predstavljaju projekti i aktivnosti koje provodi Uprava i njihovi rezultati, a također najavljuju planirane aktivnosti, čime se promovira cijeli sektor zemljišne administracije. U tom zajedničkom djelovanju postignuti su značajni rezultati s kojima se mi iz FGU ponosimo”, dodao je Obradović.

Peti Kongres o katastru je prilika za prezentaciju dosadašnjih postignuća, a u rasporedu kongresa jedna sesija je ostavljena upravo za prezentaciju aktivnosti FGU. Što namjeravate prezentirati sudionicima kongresa kao čelnik Federalne geodetske uprave?

U skladu s motom kongresa  „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“, osobno ću prezentirati kako FGU vidi jedan uspješan sustav zemljišne administracije koji maksimalno podržava ekonomski razvitak.  Zapravo je to prezentacija trenutnih projekata i aktivnosti, ali i vizije sustava koji FGU planira izgraditi. Bit će prezentirana nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava u F BiH i projekt izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, a predstavit ćemo i planirane projekte te aktivnosti.  Smatram da će sudionici  kongresa iz planiranih prezentacija steći dovoljno korisnih informacija za svoj daljnji rad.

Ovo je peti kongres u organizaciji Geodetskog Društva HB, kako biste ocijenili ovogodišnji ponudjeni sadržaj?

Mislim da je Društvo izabralo vrlo kvalitetne predavače i aktualne teme za uvodna predavanja. Tu je u prvom redu predavanje ravnatelja Geodetske uprave Slovenije i člana Upravnog odbora Eurogeographics-a Tomaža Peteka o „Green Deal“ (zelenom dogovoru), tijekom koga će sudionici  kongresa moći upoznati s aktualnostima i izazovima s kojima se sektor zemljišne administracije susreće u EU. Drugim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu obilježit ćemo 70 godina od početka nove izmjere teritorija BiH. Zaključno će gospodin Maho Taso govoriti o važnosti registra cijena nekretnina za pravilno funkcioniranje tržišta nekretnina.

Pored toga bit će prezentirana 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije. Svi radovi su bogati podatcima i informacijama potrebnim za svakodnevni rad geodetskih stručnjaka.

Koje aktivnosti je FGU ispunila  do sada po pitanju prostornih podataka ili preciznije infrastrukture prostornih podataka, a koji su najveći izazovi u trenutnom i daljnjem djelovanju u tom segmentu?

Zakon o infrastrukturi prostornih podataka je usvojen 2021. godine i FGU je prepoznata kao središnja točka infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH. Uspostavljen je Geoportal infrastrukture prostornih podataka i već je postavljen značajan set harmoniziranih podataka. Puno energije trošimo na edukaciju vlasnika (subjekata) prostornih podataka.

Svjedoci smo značajnih rezultata FGU, što biste izdvojili kao najveća postignuća kada je u pitanju djelovanje FGU proteklih godina?

Najvažniji su nam naši korisnici i nastojimo pružiti što bolje podatke o nekretninama. Zahvaljujući projektu „Registracija nekretnina“ u Federaciji BiH je usuglašeno 62% katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka i to pretežito u urbanim prostorima, a  stvoreni su i kvalitetniji uvjeti za rad katastarskih i zemljišnoknjižnih ureda. U tijeku su izlaganja podataka izmjere što nam predstavlja poseban izazov. Uspostavlja se katastar komunalnih uređaja, a digitalni adresni registar je uspostavljen u 35 općina, dok je u 20 općina i gradova u tijeku priprema za označavanje. Od početnih 40% bb adresa, došli smo do 14 % adresa koje nose bb oznaku u Federaciji BiH.

Mnogo se uradilo na digitalizaciji podataka zemljišnih knjiga i katastra što je uvelike omogućilo kvalitetniju i bržu uslugu korisnicima. Koji su to naredni koraci nužni kako bi se taj segment podigao i na višu razinu?

Zadovoljni smo sa dosadašnjim rezultatima. Svi naši podaci su u digitalnom obliku i ono što željno čekamo je usvajanje Zakona o elektronskom potpisu. Na taj način bi se pojednostavile i pojeftinile sve usluge u domeni sektora zemljišne administracije.

Uz potrebu donošenja Zakona o digitalnom potpisu potrebno je i pojednostaviti sustav zemljišne administracije u FBiH. Na tehničkoj razini radimo na integraciji katastra i zemljišne knjige kroz novu arhitekturu katastarskog i zemljišnoknjižnog informacijskog sustava, ali mislim da je budućnost zemljišne administracije Federacije BiH  u institucionalnoj  integraciji katastra i zemljišne knjige i to nam je veliki izazov.

Što možete poručiti potencijalnim sudionicima kongresa i koja su Vaša osobna očekivanja?

U prvom redu očekujem da kongres proteče po planiranom rasporedu, te da svi sudionici prikupe dovoljno informacija i podataka potrebnih za svoj svakodnevni rad i planiranje budućih aktivnosti. Također očekujem da se na marginama kongresa sudionici druže i razmjene profesionalne, a napose životne informacije.

Svi do sada organizirani kongresi o katastru su garancija da će i ovaj kongres pružiti dosta zanimljivih sadržaja i dati priliku svim sudionicima da se upoznaju sa trenutnim i budućim projektima kako u BiH, tako i regiji, te na međunarodnoj sceni.