Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Travanj 2014 11:26

Uspješna zaštita trešanja od žilogriza

Napisao/la 
Uspješna zaštita trešanja od žilogriza Uspješna zaštita trešanja od žilogriza

Žilogriz - Capnodis tenebrionis je vrlo opasni štetnik koji napada isključivo koštičavo voće - trešnju, višnju, šljivu ili breskvu. Do sada zaštita od žilogriza je bila manje ili više uspješna i na različite načine.

Kemijske mjere su vrlo malo davale rezultata u borbi protiv ovog štetnika iz razloga što odrasli oblik ima oklop na tijelu jer spada u skupinu kornjaša, a ličinke koje prave štete su skrivene i one buše hodnike u korijenovom sistemu uslijed čega se voćka suši. Popratne pojave, to jest reakcija voćke je izlučivanje smole i kasnije njezino sušenje. Zaštita od žilogriza može biti mehanička, odnosno sakupljanje odraslih jedinki koji se nalaze u krošnji, a po nekima i navodnjavanje kako bi se ličinke ugušile u vodi. U zadnje vrijeme u nasadu višanja kod Zadra provedena su istraživanja s nematodama koje se primjenom razmnožavaju u tijelu ličinka žilogriza, a onda te ličinke ugibaju. Sredstvo se zove Nemastar. Nedavno mi je jedan maslinar kazao kako u borbi protiv žilogriza na trešnji koristi mamac - ljepilo namjenjeno štetniku maslina, a to je kornjaš - Skorobača. Ljepljivu traku omota oko stabla pri dnu debla gdje se spuštaju odrasli oblici žilogriza i na taj način su spriječeni da polažu jaja. Po njegovim riječima riječ je o dosta uspješnoj metodi. Međutim, postoji još jedan način - stavljanje PVC traka oko debla kako bi spriječilo ženku žilogriza da odlaže jaja.

Trešnja je svakako perspektivna voćka koju treba imati u nasadu i dobro je da se traže rješenja protiv žilogriza koji sigurno pravi velike štete voćkama. Praktičari traže rješenja, što je dobro pored dostupne stručne literature, ali je važno da iskustvo s pojedine lokacije igra vrlo važnu ulogu.

Mr. sc. Branko Rogić/Bolji Ljubuški