Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Studeni 2019 05:35

Pozitivna vijest: Zgrada kina u Ljubuškom opremit će se do kraja godine

Napisao/la 

Obnova zgrade kina u Ljubuškom počela je prije više od jednog desetljeća kada je uklonjen trošni krov i umjesto njega izbetonirana betonska deka. Očekivalo se kako će se radovi nastaviti, međutim, deka je godinama stajala, a zbog nedostatka sredstava taj važan projekt nije se mogao završiti.

Druga faza

Ipak, u ljeto 2016. godine raspisan je natječaj za rekonstrukciju zgrade, investitori projekta bili su Javno poduzeće Parkovi d.o.o. Ljubuški i Općina Ljubuški. U 2017. godina završena je prva faza, stajala je 250.000 konvertibilnih maraka, a odnosila se na osnovne građevinske radove, uređenje krova, zidova, fasade, otvora... Istodobno, uređen je i prostor ispred zgrade, asfaltirana ulica, prošireno i uređeno parkiralište, nogostup, zelena površina, rasvjeta, u što je uloženo 40.000 konvertibilnih maraka.

Nastavilo se u 2018. godini s drugom fazom, građevinsko-zanatskim radovima, postavljanjem električnih instalacija, unutarnjim uređenjem, izgradnjom vodovoda i kanalizacije, keramičarskim radovima... Sve je to završeno, došlo se do samog kraja, opremanja namještajem i drugom pratećom opremom, no na to se još čeka.

Obnova kina bila je više puta predmet i tema na sjednicama među ljubuškim vijećnicima.

- Vi znate da smo prije nekoliko godina odlukom Vijeća dali kinodvoranu na upravljanje JP-u Parkovi koje vodi tu investiciju. Ono što je meni poznato jest da se krajem ove godine očekuje opremanje navedenoga objekta. Dakle, projekt se privodi kraju, a radi se o veoma lijepo uređenom i vrijednom objektu. Već se i razgovaralo koji su sljedeći koraci. Želim vjerovati da ćemo spremno dočekati završetak radova i imati ustanove i osobe koje će upravljati kinodvoranom, da će se našim građanima mjesečno barem 12 do 15 večeri, odnosno događanja ponuditi na raspolaganje - od kinopredstava, kazališnih predstava, koncerata i sličnih kulturnih događaja.

Bila bi nepremostiva pogreška kinodvoranu otvoriti i zatvoriti. Nadam se da ćemo s našim javnim ustanovama, s dijelom udruga iz oblasti kulture s područja našega Grada, naći načina da imamo korišten objekt koji će nuditi različite sadržaje.

Dosta javnog novca

Sve drugo bila bi velika šteta. Podsjećam u taj objekt uloženo je dosta javnoga novca - rekao je nedavno gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić u odgovoru na vijećničko pitanje na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Ljubuškog.

Uređena zgrada nekadašnjega kina "Radnik" s pročeljem od stakla i kamena doista djeluje impresivno.

Ona je još jedna prilog općoj slici Ljubuškoga kao uređenoga grada koji je posljednjih nekoliko godina, jednostavno, procvjetao i svoju vanjštinu dotjerao na zavidnu i visoku razinu.

Ivan Kaleb / Večernji list