Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Studeni 2019 07:14

Džepni kalendar Kršnog zavičaja preuzima katolički mjesečnik Naša ognjišta

Napisao/la 

Katolički župni ured Drinovci je 26. prosinca 1970. izdao tiskanu knjižicu Kršni zavičaj, koja je poslije prerasla u godišnji Hercegovački informativni zbornik. Njemu je 1981. godine dodan i posebno tiskani Džepni kalendar KZ sa svagdanjim molitvama, vjerskim istinama i adresama hercegovačkih katoličkih ustanova. Od 1989. i Zbornik i Kalendar izdaje Franjevački samostan sv. Ante na Humcu.

"Po uzoru na Kalendar hrvatskih mučenika, koji su priredili biskup dr. Mile Bogović i prof. Hrvatin fra Gabrijel Jurišić, od godine 2006. u knjiški kalendar KZ i u njegovo džepno izdanje uvrštavali smo poimenično ili skupno sve Hrvate i Hrvatice, koje su neprijatelji našeg naroda i njegove crkve mučili i ubijali tijekom minule povijesti na cijelom domovinskom prostoru. Posebno smo isticali mučenike u 20. stoljeću.

Zbornik KZ je sa svojim Kalendarom dopirao i do najudaljenijih hrvatskih odseljenika te uspio doživjeti 50. broj ili godište uz pomoć domovinskih ili inozemnih pretplatnika i povjerenika. Zbog njihova staranja i umiranja više nije bilo moguće podmirivati tiskarske troškove pa je 2018. objavljeno da KZ više ne može izlaziti", navedeno je na poleđini Džepnog kalendara, koji je svjetlo dana ugledao pod uredničkom palicom Naših ognjišta iz Tomislavgrada te Kršnog zavičaja. 

Džepni kalendar će tako nastaviti život, za 2020. sa zajedničkim naslovom, a poslije s naslovom Naših ognjišta.

Bolji Ljubuški