Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 10:08

VIDEO: U Ljubuškom u tijeku postavljanje plastenika

Napisao/la 

Grad Ljubuški posljednjih godina dao je naglasak na oživljavanje poljodjelstva.

U skladu s tim, provode se različite mjere i aktivnosti kojima bi se pogodovalo poljodjelcima kako bi se njihov rad unaprijedio i što bolje oplodio i donosio dobit i zaradu.

Trenutačno je u provedbi projekt veoma važan za ljubuške poljodjelce, a njegova vrijednost prelazi 300.000 KM.

Radi se o projektu nabave plastenika tunelskog tipa, koji su ujedno i najčešći tip plastenika koje koriste domaći ratari. Razlog tomu je njegova cijena i jednostavnost. Njihova pojedinačna površina je 320 m2, veličina je 8 m x 40 m, a vrijednost 4090 KM. Plastenike će dobiti 76 poljoprivrednika članova PZ Plodovi zemlje iz Ljubuškog, koja provodi postupak nabave.

Cijeli projekt vrijedan je 310.000 maraka, a financiraju ga s po 20 posto udjela (62.168 KM) Grad Ljubuški, ŽZH i korisnici, a s 40 posto, odnosno 124.336 maraka, sudjeluje projekt RCDP (IFAD). Riječ je o nastavku projekta RCDP (IFAD VII) i još jednom vrijednom doprinosu Grada Ljubuškog, zajedno s partnerima, razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Korisnici su iz 17 ljubuških sela, koji su se javili na poziv. Svaki od njih sudjeluje s 850 KM u pojedinačnom iznosu vrijednosti plastenika od 4.090 maraka.

Ekipa RTV HB posjetila je Šipovaču i OPG Dubravka Vukojevića gdje je u tijeku postavljanje jednog plastenika.

RTV HB / Radio Ljubuški