Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Rujan 2020 17:06

Grad Ljubuški protiv izgradnje malih hidroelektrana: TREBIŽAT JE VENA NAŠEGA ZAVIČAJA, NE SMIJEMO GA ŽRTVOVATI RADI BILO ČIJEG PROFITA

Napisao/la 

U svojoj prostorno-planskoj dokumentaciji, Grad Ljubuški nije predvidio izgradnju hidroelektrana na rijeci Trebižat, a da po pitanju ove teme neće doći do promjena i odstupanja, potvrđeno je danas prilikom potpisivanja Deklaracije „Općine bez brana“.

Inicijativu je, naime, pokrenula Koalicija za zaštitu rijeka BiH, a osim Ljubuškog - prve lokalne zajednice u FBiH koja se jasno opredijelila protiv izgradnje hidroelektrana na bh. rijekama, očekuje se da će do kraja godine svoj potpis dati još dvadesetak gradova i općina u BiH.

Jasan stav

Vedran Markotić, v. d. gradonačelnika Ljubuškog, tijekom potpisivanja Deklaracije je uputio zahvalu svim članovima nevladinog sektora koji se bore za zaštitu rijeka, posebice za zaštitu Trebižata.

„Kao lokalna zajednica, nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora, uz dužno poštovanje prema investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju. Trebižat je vena našega zavičaja i tu ne smije biti kalkulacija kada se radi o njegovoj zaštiti“, kazao je Markotić, a njegovo mišljenje su podržali i nazočni aktivisti i zaštitnici rijeka BiH, kao i članovi lokalnih udruga.

Naglasio je da Ljubuški, uz gospodarstvo, svoj razvoj mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu.

„Mi smo se odlučili ići tim putem, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s izgradnjom malih hidroelektrana na rijeci Trebižat. Ovim potpisom smo htjeli jasno iskazati svoj stav, a koji smo i u proteklom razdoblju jasno komunicirali“, poručio je Markotić.

Podrška

Nazočnima se obratio i Viktor Bijelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, istaknuvši kako je Koalicija nastala kao odgovor na prijetnju koja bi mogla uništiti bh. rijeke, a njihovu borbu za zabranu izgradnje malih hidroelektrana u našoj zemlji podržao je i slavni glumac Leonardo DiCaprio.

„U BiH, ali i širom zapadnog Balkana, planirana je izgradnja 3000 malih hidroelektrana, a na području BiH 440 takvih objekata. Kada bi se taj plan ostvario, to bi značilo da rijeke i potoci u BiH ne bi ostali bez brane“, rekao je Bijelić.

Kažimo i to kako je Deklaracija „Općine bez brana“ dio aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu.

IMG 4094

vedran

IMG 4097

A. Marinović Musa