Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Studeni 2020 13:31

Danica Miličić, Ljubušanka s adresom u Beču: STANJE JE MOGLO BITI I GORE DA POLICIJA NIJE REAGIRALA NA VRIJEME

Napisao/la 

Nakon terorističkog napada u središtu Beča, koji je izveo 20-godišnji mladić otprije poznat obavještajnim službama i ostali potencijalni napadači, Austrija je zavijena u crno. Poginulo je najmanje 5 osoba, ranjeno je 17 ljudi, 7 teško. Jedan je napadač ubijen u sukobu s policijom, a najmanje jedan je u bijegu. Ubijeni terorist, utvrđeno je, na sebi je imao lažni prsluk s eksplozivnom napravom te je bio naoružan AK-47 kalašnjikovom.

Potraga za napadačima

Bio je austrijski i državljanin Sjeverne Makedonije, a kako je priopćio austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer, osuđen je u Austriji krajem travnja 2019. za terorizam. Izrečena mu je kazna od 22 mjeseca jer je želio otići u Siriju i pridružiti se tzv. Islamskoj državi (IS). Uvjetno je pušten početkom prosinca 2019. – smatran je mladom punoljetnom osobom i tako su za njega vrijedile povlastice Zakona o sudu za maloljetnike.

Napadač je neposredno prije napada objavio fotografiju na Instagramu, kao i zakletvu ISIS-u, a podijelio je i snimke napada na Charlie Hebdo.
„Najmanje 1000 policajaca sudjeluje u operaciji potrage za daljnjim napadačima i češljaju svaki kutak austrijskog glavnog grada“, rekao je glasnogovornik policije.
Oskar Deutsch, predsjednik Židovske zajednice u Beču, je na Twitteru objavio da ne zna jesu li mete napada bile sinagoga i pripadajući uredi, ali da su u to vrijeme bili zatvoreni.

Poruke potpore

Danica Miličić, Ljubušanka s adresom u Beču, kazala nam je kako je situacija bila neočekivana jer je Austrija neutralna zemlja.

„Policija je vrlo brzo okončala napad, za manje od 10 minuta. Još uvijek ima puno detalja koji su nejasni, ali ono što znamo jest to da je stanje moglo biti gore da nije reagirano na vrijeme. U vrijeme napada, u kafiću smo imali goste, no ubrzo je došla policija i sve zatvorila. Ljudi su ostali unutra do 3 sata ujutro, sve dok nisu dobili zeleno svjetlo da mogu ići kući“, kazala je za Dnevni list Miličić, čiji se caffe bar nalazi u neposrednoj blizini centra gdje se dogodio stravičan čin.

Poruke suosjećanja i potpore Austriji dolaze iz cijelog svijeta, a tamošnji kancelar Sebastian Kurz najavio je odlučnu borbu protiv terorizma i rekao kako Austrija neće dopustiti podjelu društva po vjerskoj osnovi.

„Mi nećemo dopustiti da se ova mržnja proširi. Neprijatelj je islamski ekstremizam, a ne pripadnici jedne vjere“, rekao je Kurz u svom obraćanju građanima Austrije.

Piše: A. Marinović Musa