Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 09 Studeni 2020 07:43

Briga o okolišu od malih nogu: AGAPE I VRTIĆANI UDRUŽILI SNAGE ZA BOLJE I ZELENIJE SUTRA

Napisao/la 

Svakodnevno čitamo i slušamo o važnosti očuvanja prirode, a da se možda nismo upitali koliko i sami doprinosimo brizi za okoliš u sredini u kojoj živimo. Posebice je važno djeci od malih nogu ukazivati kako da na pravilan način reagiraju na svijet oko sebe i da budu pozitivan primjer generacijama koje dolaze.

Važnost ove teme spoznala je i Udruga mladih „Agape“ pa je u okviru ovogodišnjeg projekta „oktoberMEST“ odlučila surađivati s pet lokalnih vrtića. Projekt je koncipiran na način da će u svakom vrtiću biti održane edukativne radionice s predškolcima, a prvi na redu bili su vrtićani iz Dječjeg vrtića „Petar Pan“.

Predavanja i radionice

„Edukacija sadržava mini predavanje o očuvanju okoliša, ekologiji, kompostiranju te biljkama i prirodi oko nas, natjecanje u razvrstavanju otpada, radionicu kompostiranja i sadnju cvijeća. Cilj radionica je, kroz igru, djeci usaditi osnovno znanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada, naučiti ih što je biootpad, kako pravilno kompostirati i što za nas znači njegovati prirodu, saditi biljke… Kroz deset mjeseci, djeca su u vrtićima imala zadatak od otpada napraviti korisne stvari i na tom primjeru naučiti da smeće i otpad nisu isto te da se otpad može iskoristiti višestruko. Mališani su upijali svaku izrečenu riječ, što se vidjelo na kraju i na uspješno odrađenim radionicama, a i prilikom razgovora prije radionice smo ostali ugodno iznenađeni pojedinim odgovorima“, kazao nam je Ivan Mlinarević, predsjednik Udruge mladih „Agape“.

Svaki od vrtićana će, kako je pojasnio Mlinarević, po završetku radionice dobiti prigodan poklon koji sadržava zahvalnicu za sudjelovanje, biorazgradivu eko vrećicu, paket suhih bojica, bilježnicu i jedan mali eko zadatak za djecu i roditelje.

Uspješna suradnja

„Hvala tetama, djeci, kao i njihovim roditeljima koji su podržali i odobrili provođenje našeg projekta. Ostaje nada da će se situacija u našem okruženju popraviti, a djeca s kojom smo razgovarali to su nam i pokazala. Ostaje nada za boljim i zelenijim sutra...“, zaključio je naš sugovornik.

Kažimo i to kako su prije vrtićana, Agapeovci tijekom projekta „oktoberMEST“ ostvarili uspješnu suradnju s osnovnoškolcima i raznim udruženjima i klubovima u Ljubuškom.

Piše: A. Marinović Musa / Dnevni list