Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Prosinac 2020 14:55

Radoslav Dodig bio je apsolutni pobjednik kultne 'Kviskoteke'

Napisao/la 

Znanstveni opus čini mu više od 100 znanstvenih, stručnih i preglednih radova te osvrta iz povijesti, arheologije i filologije koje je objavio u zbornicima i publikacijama te veliki broj članaka, feljtona, kolumna...

Kada je u pitanju legendarna 'Kviskoteka', Radoslav Dodig je apsolutni pobjednik. Naime, on je dva puta osvojio kviz tijekom osamdesetih godina, dominirajući nad Robertom Pauletićem i Mirkom Miočićem u velikome superfinalu 1986.

Dodig je rođen u Prologu pored Ljubuškoga. Osnovnu je školu pohađao u Velikome Prologu, a Sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Splitu. Od 1986. do 1988. na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku pohađao je poslijediplomski studij 'Kulturna povijest istočne obale Jadrana'.

U prvoj polovici osamdesetih bio je nezaposlen, a u drugoj polovici osamdesetih honorarno je predavao grčki i latinski u Centru za usmjereno obrazovanje 'Petar Levantin' u Metkoviću, čiji je stalni zaposlenik postao 1991. Godine 1992. prelazi u Gimnaziju Metković, u kojoj je do 2008. predavao latinski jezik.

Godinama je bio aktivan suradnik ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, a od 2007. predsjednik Matice hrvatske u Ljubuškom. Bio je član Hrvatskog arheološkog društva, Hrvatskog filološkog društva te urednik u biblioteci 'Stećak' nakladničke kuće ZIRAL-a u Mostaru.

Stručne radove objavljivao je u znanstvenoj periodici te zbornicima znanstvenih skupova. Za Slobodnu Dalmaciju i Večernji list pisao je kao dopisnik, i to najčešće o temama iz kulture, lingvistike i kulturno-povijesne baštine. U slobodno je vrijeme istraživao kulturno-povijesnu baštinu posebice Hercegovine i Ljubuškog, na čijoj je zaštiti radio.

24sata.hr