Ispiši ovu stranicu
Subota, 16 Siječanj 2021 10:56

Uhvati život!

Napisao/la 

Uhvati život bi prvenstveno značilo, uhvati sebe!

„Uhvatiti“ sebe je najvažniji put svakog od nas, pogotovo onih koji ne znaju kuda bi „trebalo“ ići, koji su izgubili povjerenje u mogućnosti ostvarivanja najdubljih težnji, onih koji žive život kako drugi kažu, onih koji su u zamci manipulacijskog odnosa, onih koji daju sebe preko svake granice za mrvicu priznanja, onih koji su omalovaženi i koji su izgubili i samopouzdanje i samopoštovanje, onih gladnih istinske ljubavi jer je duboka jama koju su stvorili povrjeđujući odnosi, počev od onog prvog i osnovnog, roditelj-dijete.

Uhvatiti sebe bi značilo zadobiti sebe, vratiti sebe sebi, biti prisutan unutar sebe, biti povezan sa svim svojim unutarnjim procesima, biti u vlastitom centru, biti svjestan svoga postojanja, svoga tijela, svoga hoda, svojih pokreta, svojih razmišljanja, svoga „hoću“ i „neću“, svoga prava na vlastiti univerzum u kojem će biti osoba ili osobe koji su prepoznavatelji vaše autentičnosti. U takvom odnosu su velike mogućnosti. Takav odnos, partnerski ili prijateljski je rastući iz dana u dan.

Put do istinske ili autentične sebe nije jednostavan ali je moguć. Važno je htjeti i odlučiti se na taj put. Nije jednostavno ni ostati sa osobom koja vas iskorištava, nije jednostavno biti u uvjerenju da ne znate kuda idete, nije jednostavno trpjeti omalovažavanja i obezvrjeđivanja, a nimalo nije jednostavno biti u vječnoj gladi za istinskom ljubavlju jer ju kreirate starim, nepovoljnim obrascima. Zar ne?!

Sve ove nepovoljne situacije u kojima smo se našli, iskreirali smo sa onim što smo kroz odrastanje „dobili“. Našli smo se u njima jer je to jedino što mi „imamo“ i „znamo“. I što su nam urezali u podsvijest kao jedino „vrijedno“ i „ ispravno“, roditelji, obitelj, društvena zajednica u kojoj odrastamo, školski sustav i pojedinci koji su nas obilježili teškim ranjavanjem ili traumatskim iskustvom.

Koliko je to vrijedno i ispravno, znat ćete po mjestu na kojem se trenutačno nalazite i odgovoru na pitanje, je li vas to mjesto ispunjava, čini sretnim i zadovoljnim, kreativnim i prosperitetnim i je li vam to mjesto otvarajuće za daljni razvoj i doživljaj, još dublje, sebe. Kako ste u dubljim slojevima sebe tako ste sve više povezani sa onim tko vi jeste jer su u nama zabilježene sve informacije o svemu što nam služi za naše najveće dobro.

Kako biste se „spustili“ unutar sebe, potrebno je maknuti sve ono što nas sprječava na tom ponovnom zadobivanju sebe. To su izranjenosti, traume i podsvjesni programi koji žive „svoj“ život kroz nas bez našeg svjesnog znanja ili želje da živimo baš to što živimo. Zato živimo i proživljavamo strahove, teške životne lomove, ponavljajuće nezgode ili ponavljajuća razočaranja u partnerski odnos. Živimo površno jer ne živimo iz cjelovite i integrirane sebe pa tako se često živi iz sirovog nagona, bezumlja, iz devijantnosti, iz manipulacije, iz raznih „igara“ , ucjene u kojima je jedini cilj uzeti samo za sebe i šutnuti. Živi se, grubo zarobljavajući drugu osobu, kako bi se na nju mogao istresati vlastiti gnjev i frustracija, iskorištavati do iznemoglosti. Živi se s osjećajem da je nemoguće pronaći ljubav, da kompatibilan partner ili partnerica ne postoje, živi se nametnutim pravilima ili „zapovijedima“. Takav primjer je majka jedne moje klijentice koja je rekla „majka je uvijek u pravu“ te ju je s tim „pravom“ držala za osobne koristi do četrdesete godine života u kojem se klijentica nije separirala od nje i započela svoj vlastiti, slobodan život. Nigdje kraja ovakvim primjerima, ali ima kraja življenju ovakvih primjera. Zato je potrebno iscijeliti sve ono što nas je dovelo do nesnošljivih životnih situacija, Potrebno je transformirati sve ono što naš životni „program“ nudi, a što nas unazađuje, snižava inteligenciju, potkopava individualnost i razara naš potencijal i jedinstvenost. U našim slobodnim dubinama je toplina, nježnost, stav, znanje, predanost, kreativnost, užitak, mogućnost davanja i primanja ljubavi, vjernost, suosjećanje, zdrava granica, zdrava seksualnost, dinamičnost, smiraj i povezanost sa sobom. Ta povezanost sa sobom je život.

Piše/prenosi iskustvo klijenta s terapije: Dubravka Mijatović – integrativna terapeutkinja, Access Consciousness facilitatorica, PEAT trenerica, EMDR praktičarka / Ljportal.com

Fotografija: Goran Primorac