Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Veljača 2021 12:22

Križevi za žrtve s područja Grada Ljubuškog na Groblju mira

Napisao/la 

Na Groblju mira na Bilima bit će podignuti križevi svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog.

Tim povodom, memorijalni centar na Bilima u utorak su posjetili gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić gdje su se susreli s članovima Organizacijskog odbora za izgradnju Groblja mira i predstavnicima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a.

Na sastanku se razgovaralo o detaljima vezanim za postavljanje križeva.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, BiH (računa se do 50.000 križeva) podigne bijeli križ, neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Svim žrtvama s područja Grada Ljubuškog bit će postavljeno minimalno 2400 križeva, koliko imamo do sada evidentiranih žrtava, uključujući i one za čiji se grob ne zna i čije mjesto stradanja nije poznato.

Na križevima će biti ispisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im podižemo križeve na Groblju mira na Bilima i stvaramo prostor gdje se za njih može moliti i o njima razmišljati.

ljubuski.ba