Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 04 Listopad 2021 10:55

Biskup Palić dolazi na Humac posvetiti novu crkvu

Napisao/la 

Mons. Petar Palić, biskup mostarsko duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko mrkanske biskupije, u ponedjeljak, 4. listopada, na svetkovinu sv. Franje, stiže na Humac gdje će na svečanoj misi posvetiti novu crkvu na Humcu.

Misa posvete crkve počinje u 18 sati.

U obredu posvete crkve, osim zaziva svetaca u litanijama, oltar se maže krizmanim uljem koje simbolizira Krista – Pomazanika.

Kako se navodi u Humačkom glasniku, posveta crkve je obred kojim se jedna crkva određuje za bogoštovlje gdje vjernici iskazuju javno obavljanje bogoslužnih čina.

„Ove godine slavimo 35 godina od početka gradnje nove crkve i 15 godina da smo uselili i počeli obredne čine. Time iskazujemo i određujemo ovaj prostor posvećen isključivo za slavlje i svete čine. Posveta crkve je liturgijski čin kojim se veće crkve namjenjuju isključivo i trajno okupljanju Božjeg naroda i slavljenju svetih otajstava“, navodi se u Humačkom glasniku.

Ovo je velik događaj za čitavu župu Humac, jer, kako se navodi, crkva na Humcu je „majka svih crkava naše župe.“

„Dragi vjernici, to je izuzetan događaj za sve nas. Stara crkva posvećena je 1. studenoga 1903. Očekujemo sve vas na ovom velikom događaju“, poručuju humački fratri.

Radio Ljubuški