Ispiši ovu stranicu
Utorak, 05 Listopad 2021 08:01

Biskup Palić na blagdan sv. Franje posvetio novu crkvu na Humcu

Napisao/la 

Mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije, na svetkovinu sv. Franje posvetio je novu crkvu na Humcu.

Ovoj svečanosti, od iznimne važnosti za cijelu župu, nazočio je velik broj vjernika, a humački gvardijan fra Dario Dodig upoznao ih je s detaljima oko gradnje crkve i višegodišnjih priprema kako bi se posvetio ovaj Božji hram.  Na misnom slavlju koncelebriralo je oko 20 svećenika, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te mnogi drugi svećenici koji su djelovali u ovoj župi.

Nakon čitanja, navještaja evanđelja i biskupove propovijedi, uslijedio je obred posvete. Najprije su otpjevane litanije, zatim je uslijedio obred posvete oltara i crkve: pomazanje oltara i križeva na zidovima crkve, paljenje tamjana na oltaru, pokrivanje oltara bijelim platnom te donošenje upaljenih svijeća na oltar.

Svaka velika religija imala je svoja sveta mjesta na kojima su se ljudi osjećali bližim Bogu…U današnjem evanđelju čuli smo kako Isus poučava ženu Samarijanku da nije toliko važno mjesto gdje se klanjamo, koliko je važno da to mora biti u Duhu i Istini. A sveti Pavao piše da je svatko od nas Božja građevina, Božji hram u kojem prebiva Duh Sveti… Zar mi, današnji kršćani, nismo prerasli fizička mjesta, žrtvenike i obredne darove? Zašto još uvijek posvećujemo svoje crkve i slavimo obljetnice posvete? Isus je ozbiljno shvaćao crkve, odnosno hram i sinagoge. Svoju javnu službu započeo je propovijedanjem u sinagogi u Kafarnaumu i ključni trenuci u njegovu životu dogodili su se uz hram. Njegovo prikazanje u hramu nakon rođenja, pronalazak Njega samoga u hramu dok kao dijete poučava, njegova molitva i poučavanje, rasprava i ozdravljenja kao odrasloga, njegov sukob s vlastima dok je čistio hram od prodavača...  Isus je, kako su primijetili njegovi apostoli, bio veoma gorljiv i revan kada se radilo o hramu, poput tamjana na žaru i odredio je da bi to trebalo biti sveto mjesto. Ono što crkvu čini svetim mjestom i Očevom kućom je ovaj liturgijski čin posvete i ono što se događa nakon toga“, pojasnio je biskup Palić.

Podsjetimo, ove godine slavi se 35 godina od početka gradnje nove crkve na Humcu i 15 godina otkako su počeli obredni čini.

Stara crkva posvećena je, pak, 1. studenoga 1903.

A. Marinović Musa