Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Rujan 2022 08:45

Mladen Bebek: Ugostiteljska ponuda u Ljubuškom sve bogatija, tijekom ljeta zabilježeno 9.000 noćenja

Napisao/la 

Povodom Svjetskog dana turizma posjetili smo Turističku zajednicu Grada Ljubuškog i razgovarali s direktorom Mladenom Bebekom. Pročitajte što je za Dnevni list kazao o Ljubuškom, kao jednom od najljepših turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini, koje u posljednje vrijeme doživljava sve veći rast i razvoj.

TZ Grada Ljubuškog uspješno provodi projekt uspostave elektroničke aplikacije za prijavu turista, odnosno vodi evidenciju o broju dolazaka i noćenja gostiju. Što nam možete kazati o ovom projektu, odnosno s kakvim statističkim podacima raspolažete kada je u pitanju ljetna turistička sezona?

Prema Zakonu o turizmu ZHŽ-a, Turistička zajednica Grada Ljubuškog obvezna je organizirati jedinstven turistički informacijski sustav, sustav prijave i odjave turista i statističku obradu u skladu s europskim standardima. Vodeći se navedenim, odlučili smo od početka krenuti s digitalnim sustavom u kojem svaki iznajmljivač s nekoliko klikova može izvršiti prijavu i odjavu gosta. Prema podacima s kojima dosad raspolažemo, imamo oko 9.000 zabilježenih noćenja. Ta brojka je sigurno veća, budući da na platformama za oglašavanje možemo vidjeti poprilično velik broj naših sugrađana koji rade u sivoj zoni i nude usluge smještaja bez ikakva oblika registracije, o čemu smo upoznali nadležne službe.

Mrežna stranica TZ Grada Ljubuškog daje kompletan uvid u kulturne i prirodne znamenitosti, kao i informacije o smještaju te mogućnostima koje se nude turistima. Na temelju dosadašnjih iskustava, što je to što ih najviše u Ljubuškom privlači?

Vodopad Kravica je zasigurno najatraktivniji i rijetko tko dođe, a da ga ne posjeti. Ove godine svjedočimo i sve većem zanimanju za vodopad Koćuša. Završetkom konzervatorskih radova na središnjoj kuli na tvrđavi hercega Stjepana, to je mjesto postalo sigurno za obilazak i privlačno za turiste zainteresirane za kulturno-povijesnu baštinu ovoga kraja, a koji posjet tvrđavi često povežu i s odlaskom u Muzej u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Naglasio bih kako je pri završetku izgradnja posjetiteljskog centra na rimskom vojnom logoru Bigeste, što će dodatno obogatiti turističku ponudu u našem gradu. I ljubuški vinari postaju sve atraktivniji, nude obilaske vinograda i vinarija, kušanje vina…

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na planirane aktivnosti?

Turistička zajednica Grada Ljubuškog osnovana je u siječnju 2020. godine, dva mjeseca prije pojave pandemije. Prilikom samog osnivanja nismo mogli ni zamisliti u kakvim uvjetima ćemo početi s radom, no prilagodili smo se novonastaloj situaciji te smo se fokusirali na projekte na koje pandemija nije imala velik utjecaj.

Smatrate li da turističku ponudu Ljubuškog treba poboljšati, odnosno kakve su reakcije iznajmljivača, ugostitelja i obrtnika?

Uvijek treba težiti poboljšanjima, bez obzira na to koliko nešto dobro radite. Često kažem da smo na početku razvoja turizma u Ljubuškom, budući da nismo tradicionalno bili turističko mjesto ni turistički kraj. Ova sezona je dobar pokazatelj onoga što nas čeka u sljedećim godinama. U srpnju i kolovozu nije bilo slobodnih smještajnih kapaciteta u Ljubuškom, a iz razgovora s iznajmljivačima i ugostiteljima vidim pozitivne reakcije i zadovoljstvo ljetnom sezonom.

Prepoznaje li lokalno stanovništvo turistički potencijal Ljubuškog? Zašto je bitno da se lokalna zajednica uključi u razvoj turizma koji, u konačnici, utječe na kvalitetu življenja?

Marketinške kampanje koje je godinama provodilo JP Parkovi Ljubuški, a posljednjih godina u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ljubuškog u inozemstvu i Bosni i Hercegovini, rezultirale su naglim povećanjem dolazaka u Ljubuški. Jedan dio lokalnog stanovništva je to prepoznao, nude se turističke vožnje, obnavljaju se stare kuće u napuštenim selima u turističke svrhe, ugostiteljska ponuda je sve bogatija… Ljubuški ne obiluje brojnim hotelima, stoga trend ide prema obiteljskom smještaju u domaćinstvu koji je lakše organizirati i od kojih stanovništvo ima veće prihode.

Surađujete li s drugim turističkim zajednicama i koje projekte biste izdvojili kao najznačajnije?

Surađujemo s turističkim zajednicama u BiH, ali i stvaramo kontakte u Republici Hrvatskoj te učimo na njihovim primjerima pozitivne prakse. Posebno bih izdvojio dva međunarodna projekta u kojima smo ove godine sudjelovali s kolegama iz drugih turističkih zajednica - EXPO 2020 Dubai i 6. UNWTO svjetska konferencija o vinskom turizmu u talijanskom gradiću Alba. U suradnji s vinarima i USAID-om promovirali smo projekt Vinske ceste Hercegovine.

Na što će TZ Grada Ljubuškog staviti poseban naglasak u budućnosti?

Promocija Ljubuškog kao turističkog odredišta, legaliziranje djelovanja iznajmljivača koji ne rade po zakonu i propisima te organizacija festivala i manifestacija će, uz sve ostale naše planirane aktivnosti, imati poseban naglasak.

Razgovarala: Antonela Marinović Musa