Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Studeni 2022 18:13

Ljubušanka Ljilja Rupčić: Za mene je ljubav najvažniji sastojak za kuhanje

Napisao/la 

HuBiH tim imao je priliku razgovarati s Ljiljom Rupčić, koja je po struci arhitektica, ali koja je otkrila veliku ljubav prema kuhanju. Ljilja je s našim čitateljima također podijelila jedan ukusan, zdrav i jednostavan recept za slasticu. Čitajte više u nastavku.

Ja sam Ljilja Rupčić, imam 26 godina i dolazim iz Ljubuškog, BiH i po struci sam arhitektica. Ljubav prema kuhanju mi je prenijela moja mama i od kad znam za sebe uvijek nešto mutim u kuhinji :). U prvom lockdownu tu ljubav prema hrani sam počela dijeliti i javno, preko Instagram stranice @lila.kuha. To je bilo sasvim spontano; željela sam da na jednom mjestu imam objedinjene recepte i hranu koju sama svakodnevno pripremam i konzumiram. U kuhanju koristim domaće namirnice, koje su jednostavne i svima dostupne. To se svidjelo publici i jako mi je drago zbog toga i doista mi znači. Hvala na svakom isprobanom receptu i pozitivnim komentarima!

Inspiraciju nalazim u svakodnevnim, jednostavnim jelima, naših baka i hercegovačkim jelima na kojima sam odrasla poput pure i lučenice, izlivače i zelja raštike, kupusa i slično. Također me inspiriraju i drugi profili o kuhanju i hrani, kao i kulinarske emisije Chef’s table i Masterchef.

Za mene najvažniji sastojak za kuhanje je ljubav. I strpljenje. Kada imate ljubavi prema onome što radite možete sve. Naravno neka i strpljenja ne nedostaje, jer tko radi taj i griješi, a na greškama se uči i zato treba biti strpljiv.  

Moja omiljena slastica? Pa naravno Lilin kolač od datulja i banana. Jako jednostavan, ukusan i zdrav. To je jedna vrsta banana kruha bez šećera, sa pirovim brašnom, maslinovim uljem iz tatina maslinika i amarantom, chia smjenkama i orašastim plodovima , a recept vam donosim u prilogu:

SASTOJCI:

▪️200 g datulja bez koštica

▪️2 banane

▪️2 jaja

▪️150 ml mlijeka

▪️50 ml ulja (maslinova)

▪️žlica arome vanilije

▪️220 g pirova brašna

▪️1 prašak za pecivo

▪️prstohvat soli

▪️šaka orasa/badema

▪️1 čajna žlica cimeta

▪️3 žlice mljevenog lana

▪️2 žlice chia sjemenki

▪️3 žlice amaranta

▪️100 g nasjeckane tamne čokolade

▪️listići badema za posip

Očišćene datulje prvo namočiti u vreloj vodi pola sata da omekšaju. Onda ih izblendati zajedno s bananama. Pomiješati sve suhe sastojke. U drugoj zdjeli izmiksati jaja, vanila aromu i dodati im izblendane datulje i banane. Onda još dodati ulje i mlijeko. Povezati mokre sa suhim sastojcima, špatulom sve sjediniti, na kraju umiješati sjeckanu čokoladu, izliti u kalup preko pek papira i posuti sjeckanom čokoladom i listićima badema ili oraha. Peći na 180°C (prethodno zagrijana pećnica) oko 40-45 min, test čačkalicom da se ne lijepi. U slast!

Za kraj bih željela poručiti svima da se usude zakoračiti u kuhinju jer tamo se krije jedan poseban svijet, pun okusa, šarenila, boja i mirisa. Svi krećemo kao početnici, i zato kreni bez straha jer nikad ne znaš kakvu ljubav možeš probuditi kuhajući. Nikad nije kasno za nove početke.