Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Siječanj 2023 07:38

Prigodna knjiga: Radišćani otrgnuli od zaborava obljetnicu prvog misnog slavlja u crkvi sv. Nikole Tavelića

Napisao/la 

Povodom obilježavanja 40 godina od prvog misnog slavlja u crkvi sv. Nikole Tavelića u Radišićima, nedavno je iz tiska izašla prigodna knjiga. Autori ovog djela su trojica Radišćana, Drago Tomić, Denis Luburić i Tomislav Primorac, koji su htjeli otrgnuti od zaborava obljetnicu itekako vrijednu spomena.

Prvo misno slavlje

„Gradnja crkve započela je pod vodstvom fra Kornelija Kordića 22. rujna 1980. godine. Uz svesrdnu pomoć mještana i iseljenika iz Radišića te Franjevačke provincije, dovršena je 1984. Graditelji crkve prošli su kroz burna vremena i mnoge poteškoće dok su crkvu podigli iz temelja i završili je. Začetnik i voditelj gradnje fra Kornelije nesebično se ulagao u taj posao i sav trud se isplatio 17. siječnja 1982. kada je slavljena prva sveta misa u novoizgrađenoj crkvi. Radosni mještani Radišića okupili su se tada uz svoje fratre i časne sestre dočekavši napokon crkvu u svom selu. Slavlje su uveličali humački gvardijan fra Dane Karačić i svećenici rodom iz Radišića, fra Bogomir Zlopaša, fra Vlado Ereš, kao i fra Ante Medić. Danas imamo još svećenika i časnih sestara iz Radišića kao plod Božjeg poziva i djelovanja“, stoji u predgovoru knjige koji je napisao fra Dario Dodig, humački župnik i gvardijan.

crkva2

Jedan od autora, Tomislav Primorac, kazao je za Dnevni list kako je u knjizi „Crkva sv. Nikole Tavelića u Radišićima“ objavljena kronologija gradnje crkve, kao sažeti prikaz radova tijekom proteklih 40 godina. Spomenuti su i pokretači gradnje i izvođači radova koje su autori uspjeli prikupiti u kratko vrijeme od zamisli do realizacije.

„Nadati je se da će u nekom novom izdanju podaci biti opširniji i potpuniji. Možda bi od svega ipak trebalo izdvojiti činjenicu da su crkvu gradili sami mještani koji su na različite načine doprinijeli njezinu podizanju, od dobrovoljnih materijalnih priloga do fizičkoga rada na izgradnji“, rekao je Primorac.

Osim pregleda gradnje crkve, u knjizi se nalazi i mali prikaz s osnovnim podacima o selu, molitva sv. Nikoli Taveliću i njegov kratak životopis te popis svetišta i crkava posvećenih svecu u svijetu i kod nas.

Crkva sv. Nikole Radišići 221214d14

500 primjeraka

„Veći dio knjige zauzimaju fotografije unutarnjeg i vanjskog dijela crkve i dvorišta, a uvrštene su i fotografije s proslave zaštitnika crkve iz 2015., 2018., 2019. i 2022. godine. Neke od fotografija snimljene su dronom pa tako već naslovnicu krasi pogled na crkvu iz ptičje perspektive. Autori većine novijih fotografija su Denis i Ivana Luburić, a starije slike su iz arhiva Franjevačkog samostana u Mostaru koje su ustupili fra Velimir Mandić i fra Ante Marić. Vrijedno je spomenuti jednu raritetnu fotografiju Anice Nosić sa svoga vjenčanja koje je održano u novoj crkvi sv. Nikole Tavelića uz prvu misu. Također, osim autora tekstova i fotografija, valja spomenuti i Danimira Primorca koji je uradio lekturu i Marija Primorca koji je svojim zalaganjem podupro tiskanje knjige. Zahvaljujem i dopredsjedniku Vlade Zapadnohercegovačke županije te ministru financija Toniju Kraljeviću, gradonačelniku Ljubuškog Vedranu Markotiću, kao i JP „Parkovi“ Ljubuški na doprinosu kako bi ova knjiga ugledala svjetlo dana“, istaknuo je Primorac.

crkva1

Knjigu od 96 stranica tiskao je Grafotisak iz Gruda u 500 primjeraka, a namijenjena je Radišćanima i dijeli im se besplatno. Predviđeno je da svaka kuća u kojoj ima netko od mještana dobije po jedan primjerak.

„Ako netko još nije dobio svoj primjerak, može ga preuzeti u crkvi sv. Nikole Tavelića u Radišićima (za Gornje Radišiće), u trgovini Zlatana Bunoze (za Donje Radišiće) ili se javiti preko Facebook profila Radišići portala, kao i putem elektroničkih adresa Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Također, istim putem zainteresirani mogu priložiti svoje stare fotografije i tekstove, priče koje se tiču Radišića i njegovih ljudi jer autori imaju u planu još neke projekte vezane za publikacije o svom selu. To se može uraditi i osobno kod autora ove knjige. Svi ustupljeni materijali bit će vraćeni vlasnicima, a kopije sačuvane u arhivi Radišići portala“, zaključio je naš sugovornik.

Autor: Antonela Marinović Musa / Dnevni list