Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Siječanj 2023 12:04

Gradonačelnik Markotić na sastanku s Čovićem te predsjednicima Vlada, gradonačelnicima i načelnicima u Livnu

Napisao/la 

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je nazočio redovitom sastanku koordinacije dužnosnika HDZ-a BiH lokalne i županijske razine, a domaćin susreta u Livnu je bio gradonačelnik Darko Čondrić.

Gradonačelnik Čondrić uputio je riječi dobrodošlice na početku susreta na kome se u uvodu govorilo o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije te drugim aktualnim pitanjima lokalne i županijske razine.

Predsjednik Čović je naglasio aktualnu političku situaciju te upoznao nazočne s aktivnostima oko formiranja vlasti na svim razinama. Idući tjedan bi se trebala održati izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi se potvrdilo Vijeće ministara, a nakon toga idu i intenzivniji razgovori oko Vlade Federacije BiH, te ubrazne aktivnosti oko imenovanja županijskih Vlada, istaknuto je.

Nakon formiranja svih razina izvršne i zakonodavne vlasti, svi moramo imati jedan jasan cilj i sve aktivnosti usmjeriti prema svim integracijskim ubrzanim aktivnostima, kazao je predsjednik Čović.

O temi programi i projektima od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske s osvrtom na ostvarene i aktualne programe, govorio je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. Suradnja i projekti koji pokrivaju brojna područja zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne skrbi i infrastrukture se nastavljaju, kao i ukupna dobra suradnja ali i daljnje jačanje Programa prekogranične suradnje, istaknuo je Milas.

Predsjednik Čović uz zahvalu za učinjeno iz Programa prekogranične suradnje najavio je upravo kako će jedan od prvih sastanaka izvršne vlasti BiH biti s Vladom RH. Nastojat će se održati zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, kako bi se potvrdio nastavak intenzivne suradnje u oblasti gospodarstva, infrastrukture, tehnologije i svim drugim sferama koji predstavlja zajednički interes i prioritet za obje zemlje.

Institucije Republike Hrvatske pružaju nemjerljivu potporu Bosni i Hercegovini na njezinome europskome putu, a status kandidata Bosne i Hercegovine snažan je motiv za jačanje suradnje, kao i prilagodbu i pripremu aktivnosti u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji, istaknuo je na sastanku.

Jedna od tema koorinacije bila je i formiranje Turističkih zajednica na lokalnim razinama, dužnosnici su razgovarali o modelima i prilagodbi određenih oblasti kako bi se ukupna ponuda podigla na višu razinu.

Uz predsjednik Čovića sastanku su nazočili: državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednici županijskih Vlada, gradonačelnici i načelnici gradova i općina izabranih ispred HDZ-a BiH, te zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Ljportal