Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023 08:50

Valerija Dodig: Projekt „Torba čitalica“ potaknuo je djecu i roditelje na zajedničko čitanje

Napisao/la 

Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice u Bosni i Hercegovini, kao najvrjednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim razinama obrazovanja, dodijeljene su na prigodnoj svečanosti u Mostaru. Među nominiranim nastavnicima i učiteljima našla se i Valerija Dodig, učiteljica u ljubuškoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, koja je osmislila projekt „Torba čitalica“.

Razmjena knjiga i druženje

Ovaj projekt imao je zadatak djeci približiti knjigu i čitanje te unutar obitelji potaknuti na zajedničko čitanje roditelja i djece, unutar škole aktivno slušanje učenik-učeniku, učenik-učiteljici i ukazati na važnost takvog čitanja za uspješno ovladavanje vještinom čitanja.

„Torba, koju je moj sin koristio u predškolskoj dobi, poslana je na put s par naslova, koji su se na svom putovanju izmjenjivali s drugima. Putovanje je trajalo od sredine listopada do početka lipnja, a zadaci su se, ovisno o krugu putovanja, u malim dijelovima razlikovali kako bi se izbjegla rutina. Naime, glavni zadatak bio je da djeca posuđuju i razmjenjuju knjige s prijateljima iz razreda, druže se u obiteljima kroz samostalno čitanje ili čitanje nekog člana obitelji, razgovaraju o sadržaju knjiga unutar učionice, ali i da slikovno prikažu vlastito viđenje knjiga. Zaista je bilo zanimljivo slušati dječje interpretacije, načine komuniciranja, postavljanja pitanja i davanja odgovora, kao i gledati njihove izraze lica i pokrete prilikom prezentacije svoga rada“, kazala je učiteljica Valerija Dodig, napomenuvši kako je u trenutku provedbe projekta bilo riječ o učenicima prvog razreda koji su tek započeli svoje školovanje.

Razvijanje kreativnosti

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti prepoznata po treći put zaredom s praksama koje provodim u svojoj učionici. Sama nominacija pokazatelj je kako radim dobre stvari, ujedno i obveza da trebam nastaviti barem jednako dobro, pa čak i bolje. Iako je ovaj projekt moje autorsko djelo, bez učenika i roditelja ne bih ga uspjela odraditi. Ovu nominaciju smatram kao uspjeh ključnog trokuta u obrazovanju: roditelj – učenik – učitelj“, istaknula je Dodig, koja u svojoj nastavnoj praksi naglasak stavlja na razvoj vještine čitanja što dokazano uvijek pozitivno rezultira na više životnih područja.

„Važno je osvijestiti kako čitanjem razvijamo kritičko mišljenje, dječju kreativnost, vokabular, empatiju, komunikacijske vještine te potičemo koncentraciju. Samo u ovoj jednoj rečenici sadržano je sve ono što treba ugraditi u malog čovjeka kako bi on jednoga dana postao veliki čovjek s još većim idejama i zadovoljnim životom“, poručila je Dodig.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list