Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Ožujak 2023 08:07

Ususret 150. obljetnici župe Klobuk

Napisao/la 

Župa Klobuk počela je svoj samostalni život u svibnju 1873. godine, odcijepivši se od matice - župe Veljaci. Ove godine proslaviti će se 150 godina njezina samostalnog života.

Prvi župnik nastanio se u nekoj potleušici u Klobuku te gradio župnu kuću. Dugo je to potrajalo zbog siromaštva i sveopće neimaštine. Konačno su župnici imali prekrasnu župnu kuću s kapelicom, u kojoj su se slavile svagdanje mise i dijelili sakramenti. Upravo po toj župnoj kući taj je dio sela-stari, izvorni Klobuk-dobio naziv Kapel Mahala, što u prijevodu znači zaselak u kojem se nalazi kapela, to jest župna kuća. Župnik je u Kapel Mahali boravio točno 70 godina, kad se odlučio preseliti na novu lokaciju, gdje se župna kuća nalazi i danas. Razlozi: udaljenost stare župne kuće od prometnica, nemoguć pristup i nedostatak mjesta za buduće izgradnje, pogotovo crkve. Kad danas samo zamislimo što bi bilo da je župnik ostao na starome mjestu, vidimo da bi to bilo nepromišljeno gdje bi se gradila crkva, kako bi se uredio pristup, gdje bi se radilo parkiralište, i bezbroj drugih poteškoća. Župnik fra Drago Stojić tako se 1943., u tijeku rata, preselio u Pržine i privremeno nastanio u današnju kuću Tome Muse, kako bi odatle nadgledao izgradnju nove župne kuće na sadašnjem mjestu. Sljedeće godine uselio se u još potpuno nedovršenu novu župnu kuću. Kasnije je tu kuću značajno proširio župnik fra Vladimir Kozina. U njoj župnici borave do danas.

Druga je poteškoća bila župna crkva. U Kapel Mahali nikad nije sagrađena, zapravo ništa se po tom pitanju nije ni započelo. Mise su se u nedjelje i svetkovine slavile na groblju (Crkvina), a kasnije na gumnu ispred župne kuće. Štoviše se krajem 30-ih godina sagradila i nadstrešnica na tome prostoru, da vjernici barem ne kisnu kad dođu na misu. Po prelasku na današnju lokaciju pučke su se mise redovito slavile na Čuljkovu groblju. Tu su brojni i krizmani i primili prvu svetu pričest. Tek 60-ih godina započela je i ugrubo dovršena izgradnja nove župne crkve. Blagoslov crkve bio je 1969. godine. Otada je uređivana i konačno u ovo vrijeme potpuno dovršena. Uređen je i okoliš: parking i crkveno dvorište s travnatim površinama i voćnjakom. Tako slobodno možemo reći da župa svoju 150. obljetnicu dočekuje potpuno uređena u materijalnom pogledu. Posve je druga priča s brojem župljana: župa se iz godine u godinu brojčano smanjuje zbog drastično smanjene stope nataliteta, kao i odseljavanja iz Klobuka. Kako će biti u budućnosti, teško je predvidjeti, ali iz sadašnje perspektive ne čini se da će se stanje popraviti – piše dugogodišnji klobučki župnik i današnji arhivar franjevačke provincije u Mostaru dr. fra Robert Jolić.

Valja napomenuti da je i stari kameni zvonik u K. Mahali, sagrađen 1930-ih godina, ne samo očuvan, nego je i zvono na njemu, iz 1886. godine, u najnovije vrijeme elektrificirano te tako svakoga dana Klobučane u tome dijelu sela oduševljava svojim zvonkim, ugodnim zvukom. Stara župa kuća, iako već odavno nije u vlasništvu Župnog ureda, ipak se održava da se barem može pristupiti do stare župne kuće i pročitati davni natpis uklesan u kamen – iz 1876. godine.

Ljportal