Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Lipanj 2023 06:07

Veronika Pinjuh: Turisti u Ljubuški dolaze iz preko 60 država, očekujemo i uspon seoskog turizma

Napisao/la 

Ljubuški se s pravom svrstava među gradove u Bosni i Hercegovini koji svojim prirodnim bogatstvima i povijesno-kulturnim naslijeđem privlače velik broj turista.

Vodopad Kravica, kao najprepoznatljiviji simbol ovog grada, zasigurno je mnogima omiljena lokacija, no ovdje imate još štošta toga za čuti, vidjeti i doživjeti. U sljedećem razgovoru s Veronikom Pinjuh, vršiteljicom dužnosti ravnateljice Turističke zajednice Grada Ljubuškog, saznajte detalje o aktivnostima ove Turističke zajednice, dolascima gostiju, potencijalima seoskog turizma…

Jeste li zadovoljni početkom turističke sezone i što je to što turiste najviše oduševljava u Ljubuškom?

Turistička sezona je na početku. Možemo biti zadovoljni jer smo već u predsezoni organizirali Hercegovina Travel Fest, festival putopisa. Ove godine predavanja su održali ugledni putopisci te influenceri iz regije koji su gostima približili svoje iskustvo putovanja. Priuštili su gostima da sjede u Kulturnom centru u Ljubuškom i putuju svijetom.


Krajem svibnja u Ljubuškom je organiziran Ljubuški outdoor festival koji je jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini jer predstavlja skup sportsko-rekreativnih aktivnosti. Organiziranje ovog događaja vodi ka brendiranju Ljubuškog kao destinacije aktivna turizma i doprinosi promociji naših turističkih lokaliteta.

Grad Ljubuški sa svojim prirodnim potencijalima i bogatom kulturnom baštinom privlači turiste iz svih zemalja svijeta. Mnoštvo znamenitosti, prirodne ljepote vodopada Kravica i Koćuša, te bogata kulturna i gastronomska ponuda, razlozi su zbog kojih se oni koji posjete Ljubuški požele tu opet vratiti. Turizam je naš važan segment te se svake godine vrijedno radi na unaprjeđenju turističke ponude. Organiziraju se razne manifestacije međunarodnog karaktera, čime obogaćujemo našu turističku ponudu.

Na što ukazuju najnoviji podaci o dolascima i noćenjima turista, odnosno tko su najčešći gosti?

Prema najnovijim podacima, u Ljubuškom još uvijek prednjače domaći gosti iz Bosne i Hercegovine i susjedne nam Hrvatske, kao i iz ostatka regije. Bilježimo noćenja turista iz preko 60 država svijeta od kojih vrijedi istaknuti veći broj dolazaka iz Poljske, Italije, Njemačke, Češke i Slovačke.

Koje biste aktivnosti u organizaciji ljubuške TZ izdvojili kao najznačajnije?

Turistička zajednica svoje djelatnosti usmjerava na povećanje turističkog prometa predsezone i postsezone. Navedeno nastojimo ostvariti raznim promotivnim aktivnostima, suradnjom sa subjektima privatnog sektora, svakodnevnim ažuriranjem mrežne stranice i profila na društvenim mrežama te sudjelovanjem na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima turizma. Turistička zajednica organizira i sudjeluje u organizaciji brojnih manifestacija u Ljubuškom koje svojim sadržajem uvelike privlače brojne turiste i obogaćuju turističku ponudu. Između ostalih aktivnosti, vrijedi istaknuti da TZ usko surađuje s vlasnicima smještajnih objekata, pri čemu nastojimo kroz svoje alate iznajmljivačima s područja našeg grada pružiti pomoć u izvršavanju njihovih obveza vezanih za turističku djelatnost.

Kakve programe planira provesti TZ Grada Ljubuškog u idućem razdoblju, kako bi se turizam još intenzivnije razvijao?

Turistička zajednica Grada Ljubuškog i u budućnosti planira organizirati i sudjelovati u brojnim festivalima i manifestacijama koje doprinose dužem zadržavanju turista na području grada. Početkom kolovoza organiziramo Beer Fest na kojemu će posjetitelji moći uživati u odličnoj hrani i preko 50 vrsta piva, kao i u vrhunskom glazbenom programu. Uzimajući u obzir da je rijeka Trebižat žila kucavica Ljubuškog u svim sektorima gospodarstva, te da čini polaznu točku razvoja turizma u Ljubuškom, TZ planira provesti ekološku akciju čišćenja korita ove rijeke. Planiramo nastaviti promociju turističkog potencijala Ljubuškog na međunarodnim sajmovima. Uz svakodnevne administrativno-pravne poslove, planiramo raditi i na smanjenju birokracije za iznajmljivače smještaja s područja Ljubuškog te im olakšati prijavu/odjavu gostiju putem mobilne aplikacije.

Po Vašem mišljenju, nedostaje li educirane radne snage u turizmu?

Problem oko educirane radne snage prisutan je u svim sektorima, tako da nije zaobišao ni sektor turizma. Turistička zajednica provela je poziv u kojemu je subvencionirala polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča. Na ovakav način, organizirajući edukacije i seminare, doprinosi rješavanju problema oko manjka educirane radne snage.

Turistička zajednica Grada Ljubuškog poziva sve iznajmljivače smještajnih kapaciteta da se odazovu uvođenju u sustav za prijavu/odjavu gostiju. Koji je glavni cilj ovog poziva?

Turistička zajednica Grada Ljubuškog svjesna je birokracije koju smještajni objekti moraju popunjavati i voditi kako ne bi bili u sivoj ili crnoj zoni ekonomije. Ove godine u potpunosti će se realizirati paušalno plaćanje turističke boravišne takse za osobe koje se bave iznajmljivanjem objekata u domaćinstvu, paušalno plaćanje poreza te mogućnost iznajmljivanja objekata u svom vlasništvu bez fiskalnog uređaja. Navedene stavke pomoći će iznajmljivačima da jednostavnije iznajmljuju svoje objekte u komercijalne svrhe i samim tim ostvaruju veću dobit uz minimalnu birokraciju. Turistička zajednica Grada Ljubuškog zakupila je godišnja prava korištenja elektronske aplikacije za prijavu i odjavu gostiju koju smo ove godine nadogradili i s mobilnom aplikacijom. Novost kod mobilne aplikacije je da ima skener koji dodatno olakšava iznajmljivačima prijavu i odjavu gostiju. Na taj način imat ćemo točne statističke podatke o broju noćenja i o profilu naših posjetitelja.

Seoski turizam u BiH ima velik potencijal. Je li on u Ljubuškom dovoljno iskorišten?

Seoski turizam je tip turizma koji je u usponu na području cijele Bosne i Hercegovine pa tako i u Ljubuškom. S obzirom na to da ovdje borave ljudi otvorena srca i široke duše, koji žive na tradicionalan način te čuvaju običaje i prirodne ljepote, možemo očekivati porast ponude ovakvog tipa turizma.

Razgovarala: Antonela Marinović Musa / Dneni list