Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Kolovoz 2023 15:38

Radovi na cesti koja bi povezala Ljubuški i Široki Brijeg

Napisao/la 

Putovanje čak i prostorno malom zapadnom Hercegovinom zna iznenaditi, pa su tako iznenađenje radovi na putu gdje kuće nisu vidljive s kolnika. Tu scenu zatekli smo na lokalnoj cesti koja iz Vitine vodi prema Grljevićima na području sela Brljica, koje čak nema ni na popisu naselja grada Ljubuškog.

Tek Brljica je mjestašce koje je među prvima u Ljubuškom kraju zahvatio val iseljavanja. Prema nekim predajama naziv mjesta je od imenice brljica – što znači plitka zemlja, odnosno siromašno tlo. Međutim, bilo kako bilo u tom carstvu drače i crnograba u dužini po slobodnoj procjeni, od jednog i pol kilometra put je proširen na više od deset metara, uvaljan, reklo bi se još malo pa spreman za asfaltiranje.

Tragove o radovima koji su u tijeku, otkrili smo u informaciji iz Odjela za stambeno komunalne poslove Grada Ljubuškog u kojoj se mole mještani i ostali sudionici u prometu da “koriste zamjenske pravce i unaprijed im se zahvaljuju na razumijevanju“. Razlog su radovi na asfaltiranju puta na dionici Gornja Vitina – Grljevići zbog kojih će od „utorka, 1. 8. 2023. godine, doći do potpune obustave prometa na toj dionici. S obzirom da će se put raditi u punoj širini od šest metara, promet će biti zatvoren u oba smjera“. Mi smo tim putem prošli kada se nije radilo pa nas je prizor i zatekao.

Naravno, put u smjeru Grljevića, nekadašnje duhanske prijestolnice regije, odmah rađa asocijaciju na povezivanje Ljubuškog i Širokog Brijega preko Grljevića i Rasna, cestom s dva kolnička traka, kao i budućom brzom cestom Mostar – Imotski (R. Hrvatska), bio bi pun pogodak. Ljubuški i županijsko sjedište Široki Brijeg sada su izravno povezani krivudavom trometarskom asfaltiranim puteljkom nepodesnom za iole sigurnu vožnju, jer nikada ne znaš ide li ti iz grabovih šumaraka u susret auto ili ne. Upravo zbog toga zaposleni Ljubušaci i svi koji poslom trebaju u Široki Brijeg, koriste pretežito zaobilazne puteve prometnicom M – 6, Ljubuški – Grude – Privalj – Široki Brijeg u dužini od nepunih 47 kilometara ili nešto manje pogodan smjer, zbog suženja na kolniku, Ljubuški – Tromeđa – Buhovo – Široki Brijeg. Cijenimo da bi smjer preko Gornje Vitine – Grljevića i Rasna bio maksimalno tridesetak kilometara.


Mada je područje Gornje Vitine kojoj pripada Brljica i Grljevića, kao i okolnih sela, ovoj putnoj komunikaciji mnogi bi se obradovali, ne samo domicilni, zaposleni u Županiji koji svakodnevno putuju u Široki Brijeg, žitelji okolnih mjesta, nego i brojna dijaspora. Inače, selo Grljevići je nosilo epitet duhanske prijestolnice jer su navodno od duhana iz tog naselja pravljene cigarete za Njegovo veličanstvo cara i kralja Franju Josipa. Nikad bilo sad se spominjalo!

Tekst i foto: Književno-Novinarski studio „Musa“ | Večernji list