Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 10 Travanj 2014 06:15

Snijeg na Biokovu, temperature pale za više od 10 Celzijevih stupnjeva

Napisao/la 
Snijeg na Biokovu, temperature pale za više od 10 Celzijevih stupnjeva Snijeg na Biokovu, temperature pale za više od 10 Celzijevih stupnjeva

Iako nigdje u Dalmaciji obilnijih oborina nije bilo, svaka litra u ovom dijelu godine 'zlata' vrijedi probuđenoj vegetaciji.

Protekle noći hladna fronta sa sjeverozapada zahvatila je prvo sjeverni Jadran, a ujutro se proširila i na Dalmaciju. Tako je za razliku od prethodnih dana srijeda donijela više oblaka i mjestimičnu kišu. U popodnevnim satima razvedravanje je zahvatilo prvo sjevernu Dalmaciju, a zatim se nastavilo širiti prema jugu.

Do 16 sati najviše kiše u Dalmaciji, prema podacima mreže postaja Pljusak.com, palo je u Lovreću, 14 litara po kvadratnom metru. Slijede Vodice i Šestanovac 12, Kaštel Gomilica, Cista Velika i Zadvarje 11, Bilice i Bisko 10, Šibenik i Makarska 8 itd.

Fronta je donijela i pad temperature zraka. Primjerice, sredinom dana Dalmatinska zagora, pa čak i šibensko područje bilježili su 10 Celzijevih stupnjeva ili malo niže, što znači da su temperature u odnosu na vrijednosti u istom terminu tijekom utorka pale za do 10 do 13 stupnjeva.

Tijekom jutra zapuhala je bura koja je rijetko gdje bila jaka, ponegdje i prolazno vrlo jakim udarima. Najjača bura puhala je ispod Velebita gdje je jutros bilo orkanskih udara do 120km/h što je stvorilo probleme u cestovnom prometu.

Iako u ovom dijelu godine nije nimalo rijedak, spomenimo i snijeg koji je tijekom srijede padao u višim predjelima Biokova, a na vrhu ga je palo nekoliko centimetara uz temperaturu zraka od -1°C.

U predjelima gdje se nakon kiše razvedrilo došlo je do brzog porasta temperature zraka. Nakon svježeg jutra koje se očekuje u četvrtak, dan će biti stabilan i topao, a natprosječna toplina zadržat će se do kraja tjedna.

Crometeo.hr/Foto: Toni Katić