Ispiši ovu stranicu
Subota, 06 Rujan 2014 06:12

Hrvatska: Od Nove godine uvodi se porez na kamate na štednju

Napisao/la 
Hrvatska: Od Nove godine uvodi se porez na kamate na štednju Hrvatska: Od Nove godine uvodi se porez na kamate na štednju

Od Nove godine - novi namet. Iako su kamate na štednju male, u prosjeku između 2 i 3 posto, Vlada na zaradu od štednje uvodi porez. Oporezivat će se svaka ušteđena kuna svih štediša, najavio je ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Hrvatski građani u bankama trenutačno imaju oročeno više od 140 milijardi kuna. Vlada očekuje da će novim porezom "ubrati" 400 milijuna.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je kako smatra da oporezivanje kamate na štednju neće prouzročiti bježanje kapitala u inozemstvo, jer druge europske zemlje imaju znatno viši porez na kamatu na štednju.

Ministar uvjerava i da to neće biti veliko opterećenje za one s manjom štednjom. "Oni koji imaju, primjerice, 88 do 100 tisuća kuna na štednji, plaćali bi oko 170 kuna na godinu, što nije mnogo", rekao je Lalovac u vijestima RTL-a. Dodao je da će Vlada iduće godine i dalje nastojati rasteretiti dohodak jer "mora raditi na tome da ponovno diže osobni odbitak" i tako "građanima koji zarađuju omogućiti da plaćaju manje poreze".

HRT