Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 08:58

Ljubušaci letjeli od Drvara do Stoca: “Ovo je velik dan za paragliding scenu u BiH”

Napisao/la 

Nevjerojatan podvig napravili su članovi Paragliding kluba Ljubuški. Naime, oni su oborili državni rekord u preletu tako što su iz Drvara letjeli do Stoca, odnosno Mostara.

Branimir Mandić preletio je 201.5 km od Drvara do Stoca.

“Ovo je novi rekord u BiH i prvi put da je netko preletio 200 kilometara. Dan je počeo s malo jačim vjetrom pa smo malo kasnili na startu. No, nakon toga su se stvari poklopile. Išli smo rutom koju smo odredili još prije dva dana. Pratili smo prognozu i na kraju je sve ispalo dobro. Ja sam želio napraviti još više kilometara, ali Kristijan me malo odgovarao kako to baš i nije moguće s obzirom na puno planina i zahtjevan teren. Vjerujem da ćemo i mi jednog dana raditi poput kolega iz Hrvatske gdje je rekord 260 kilometara ili Srbije čiji su paraglajderi preletjeli 302 kilometra”, kaže Mandić za Hercegovina.info.

Krajolik iz ptičje perspektive je predivan.

“Letio sam ranije iz Drvara u Glamoč, ali i do Kupresa. Sve je predivno; Ramsko Jezero, Blidinje, Vran, Cincar. Još se vidi snijeg na planinama, izgleda predivno. Naša priroda je savršenstvo”, kaže.

Otkriva i što slijedi.

“Idući plan je Trebinje Drvar. Mi gledamo smjer vjetra, ako puše zapadni ili sjeverozapadni idemo niz vjetar iz Drvara. Ako je pak jugo onda idemo obratno od Trebinja prema Drvaru. To nije zahtjevan teren, ima nekoliko kritičnih točaka, planina preko 2000 metara. Zbog toga tu rutu forsiramo”, rekao nam je novi rekorder.

Kristijan Medić sletio je Potocima kod Mostara. On je preletio 196.2 metra i napravio najbolji osobni rezultat.

“Osjećaj je nevjerojatan, a dan je bio fantastičan. Nas nekoliko iz Ljubuškog smo krenuli u Drvar jer smo znali da će vrijeme biti idealno. Iskoristili smo ga maksimalno. Ovo je velik dan za paragliding scenu u BiH”, kaže nam Medić.

Plan su malo promijenili.

“Mi smo planirali sletjeti u Ljubuški, ali smo odlučili produžiti i napraviti još bolji rezultat. Ovo je nešto zanimljivo u našem malom svijetu”, dodaje.

Za kraj je otkrio koji dio BiH ga se najviše dojmio.

“Letjeli smo šest sati. Iz moje perspektive najljepše je područje Blidinja, to je nešto savršeno”, zaključio je Kristijan Medić za Hercegovina.info.

Inače, Paragliding Ljubuški je klub koji ima preko 20 letova od preko 100 kilometara od 2016. do sada. Možemo slobodno reći, uz Izviđač, još jedan veliki klub iz malog mjesta.

Hercegovina.info