Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 10 Veljača 2016 14:33

Tragom prošlosti: Grabovnik

Napisao/la 
Tragom prošlosti: Grabovnik Tragom prošlosti: Grabovnik

Između Otoka i Vašarovića, na lijevoj obali Mlada (Trebižat), smjestio se Grabovnik, selo s 2.199.604 m četvornih površine i s 396 stanovnika (popis 1991.). Dijeli se na Otunj i Grabovnik. Najniža kota je 72 m,a najviša 100 m.

Od toponima zabilježeni su na topografskim mapama još Bašče, Blizanci, Ćesimače, Ćosovine, Glavica, Grebine, Kartaguše, Kratine, Krči, Krčići, Mobe, Novine, Stupi, Trstenjaci, Vrila i Zlatarice. U knjizi "Hercegovina" (1909.) J. Dedijer je kratko opisao demografsku prošlost Grabovnika. Piše da su tada svi seljaci bili kmetovi age Đunišlića, a drugi Kapetanovića. Ovce su izgonili na Blidinje i Ljubušu.

Selo je nastalo u 19. st. na krčevinama i štalama, uglavnom od doseljenika iz Otoka. Zbog loših životnih uvjeta veliki broj žitelja Grabovnika iselio se u bijeli svijet. Tako se od 1905. do 1913. iz njega iselilo 107 osoba, od čega 56 Mišetića, među njima dvije Mišetuše Mara i Fila, uglavnom brodom iz Trsta. Demografski egzodus vidi se i nakon Drugog svjetskog rata. Prema popisu iz 1961. Grabovnik je imao 560 žitelja, a 1991. broj je pao na 396. Na mjesnom groblju u Otunju pokopani su pripadnici sljedećih rodova: Gadže, Gavran, Kardum, Markotić, Mišetić, Tolušić, Vištica i Vukšić.

O naseljenosti u prapovijesno doba govori podatak da je na Glavici Otunj bila prapovijesna gradina u brončano i željezno doba. Omanja zaravan bila je utvrđena limitnim tumulom i obrambenim suhozidom, sačuvanim samo djelomično na istočnoj strani. Danas je sve obraslo drvećem i grmljem i ne zamjećuju se nikakvi tragovi prošlosti. Čobanice Mara Lauc, Anica i Stana Markotić i Anđa Mišetić našle su 1899. u vrtu Mije Vukšića ostavu bizantskog novca. Ukupno su bila 23 primjerka zlatnoga novca, od čega je 19 dospjelo u Zemaljski muzej u Sarajevo, i to četiri komada Justinijana I i 15 komada Justina II., svi iz 6. stoljeća. Usto, u Grabovniku je nađen novac Konstantina I (4.st.) i Romana III. Argira (II. st.).

Autor: Radoslav Dodig