Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 10:21

Stogodišnjica crkve svetog Paškala u Vitini

Napisao/la 
Stogodišnjica crkve svetog Paškala u Vitini Stogodišnjica crkve svetog Paškala u Vitini

Župna crkva svetog Paškala u Vitini izgrađena je 1914. godine. Kumovi i kume, prigodom dovršenja crkve te blagoslova i proslave zvona sv. Ante u Vitini 29. rujna 1929. po ideji fra Pave Šimovića. Ideja, osnosno nacrti su bili po uzoru na jednu staru franjevačku crkvu u Mostaru koje je bila izgrađena 1866. godine, ali je srušena u Domovinskom ratu 1992. godine.

Iako se 1914. uzima kao godina kad je napravljena crkva, ona je započeta 1910. godine, a svoj konačni nutarnji izgled je dobila kasnije. Prvi svjetski rat je spriječio potpuno dovršenje crkve pa unutrašnjost i dvorište dovršava fra Augustin Matić 1929. godine. Crkva je urešena keramičkim podom, oltarima i lijepim klupama (koje su bile u crkvi do natrag par godina). Isti župnik je dao i nabaciti žbuku, odnosno fasadu na crkvu.
Godine 1962. potres je oštetio crkvu, koja je potom obnovljena 1972. Stari zvonik je porušen, postavljen je novi betonski. Stari kor proširen i preuređen. Godine 1977. obnovljena je ponutrica crkve i uvedena nova rasvjeta.
Zbog dotrajalosti krova od eternita na crkvu je postavljena nova krovna konstrukcija 1984. godine te je postavljen novi krov od bakra.
Iste godine je dovršena obnova fasade na crkvi i ukrasa oko prozora i uređenje pročelja crkve.
I danas, kada vitinska sakralna ljepotica slavi prvu stogodišnjicu, crkva je u procesu obnove. Obnovu je započeo župnik Fra Velimir Mandić (2000. - 2010.), nastavio fra Mladen Sesar, a njihovim putem, zajedno sa župljanima, kroči sadašnji župnik fra Željko Grubišić. Potpuni završetak radova koji će našoj crkvi vratiti pravi sjaj teško je predvidjeti; s obzirom na ovo krizno vrijeme.

Pogledajte galeriju radova na krovu i fasadi crkve 1983. - 84.

Vriostica.com